Две верзије Помпеовог писма Куртију

Приштински медији објавили су данас да је амерички државни секретар Мајк Помпео упутио писмо косовском премијеру Аљбину Куртију. Појављују се, међутим, две верзије писма, у једном му само честита на избору, а у другом тражи укидање таксе од 100 одсто на робу из централне Србије и Босне и Херцеговине.

 

Мајк Помпео је у писму, како Газета експрес преноси, навео да је сада тренутак за постизање споразума са Београдом.

“Честитам грађанима Косова на успешним и демократским изборима. Поздрављамо формирање косовске владе и радујемо се постизању заједничких циљева као што су економски раст, владавина права и нормализација односа са Србијом”, наведено је у писму.

Истиче се и да је дошло време за нормализацију односа са Београдом, која ће бити фокусирана на међусобно признавање, што је, наводи се, од круцијалне важности за пуну међународну интеграцију Косова.

“Сједињене Државе биће уз вас током овог процеса”, поручио је Помпео.

Истиче се да Вашингтон очекује од Куртија да укине таксу од 100 одсто на производе из Србије и да то треба да буде приоритет.

“Укидање таксе на производе из Србије и БиХ омогућиће странама да седну за преговарачки сто. Надамо се и очекујемо да ће то бити ваш приоритет и да ћете искористити овај моментум који су створила писма о намерама о успостављању авионске и железничке линије између Приштине и Београда”, наведено је у писму Помпеа.

У саопштењу које је, међутим, објавила канцеларија за медије косовске владе, не спомиње се да је Помпео тражио укидање таксе.

“Државни секретар је у писму честитао народу Косова на успешним и демократским изборима, и поздравио формирање косовске владе, у нади да ће блиско сарађивати у постизању заједничких циљева, попут владавине права и нормализације односа са Србијом”, наводи се у саопштењу из Куртијевог кабинета.

Подели на: