Најновије вести

Џонсон: Договор Београда и Приштине кључан за економски просперитет

Амерички сенатор Рон Џонсон каже да председник Србије Александар Вучић зна да договор са Приштином неће бити популаран, али, како истиче, вредан политичког бола.

Џонсон је рекао да је разговарао са државним секретаром Мајком Помпеом, коме је пренео Вучићев позив Доналду Трампу да посети Србију, а пренеће му, каже, и лично када га буде видео.

Истиче да је Трампу већ пренео претходне Вучићеве позиве, а на питање хоће ли амерички председник доћи у Србију, одговара: “Он је веома заузет, али је изразио своју подршку Србији и Косову да дођу до споразума и оставе проблем иза себе”.

Џонсон каже да верује да су председник Србије Александар Вучић и председник привремених приштинских институција, Хашим Тачи, вољни да реше односе Београда и Приштине и да, како каже, шватају да договор до којег дођу можда неће бити краткорочно популаран.

Код Вучића примарно цени то што жели да реши проблем Косова, што би, како каже, могао рећи и за Тачија.

“Имају добру вољу за то, али истовремено препознају да је реч о веома тешком питању. Надам се да ће та њихова решеност, ипак, бити довољна за неки напредак”, рекао је Џонсон у одговору на питање какав је његов утисак – да ли је Вучић спреман на компромис.

Џонсон, који се са српским председником видео недавно на ГЛОБСЕЦ форуму у Братислави, сматра да таксе, које је Приштина наметнула на робу из централне Србије, иако краткорочно могу деловати као добра идеја и ефикасно се користити као адут, дугорочно представљају додатни порез који плаћају становници земље која ту меру уводи.

“Дакле, дугорочно тарифе не користе Косову. Оно што бих желео да обе стране швате је следеће: увели сте тарифе, привукли сте пажњу јавности, али сада треба да кренете даље и да озбиљно приступите решавању овог дугорочног проблема – како би Косово могло да буде признато и како бисмо дошли до мирног решења”, навео је Џонсон, који је и председавајући пододбора за Европу и регионалну безбедносну сарадњу у сенатском Одбору за спољне послове.

Иначе, Џонсон је прошле године два пута боравио у Београду. Упућени тврде да Џонсон важи за умереног републиканца, који има позитиван став о Србији. Он је бизнисмен из Висконсина, који је пре мање од деценије ступио на вашингтонску политичку сцену.

САД подржавају обе стране

Упитан да ли САД могу, на неки начин, да охрабре Србију да се врати дијалогу у овим околностима, Џонсон каже да “САД подржавају обе стране и дају им простор да реше проблем”.

Америка, истиче, не жели ништа да намеће било којој страни.

“Поново ћу рећи: дугорочно, тарифе плаћа народ земље која их уводи и искрено речено, мислим да нису ни политички одрживе – јер све поскупљује. Надам се да је ово привремена ситуација и да ће бити ублажена – да ће тарифе бити мање ригидне, ослабљене или укинуте. То ће користити грађанима Косова и наставку разговора”, навео је.

Нада се да ће након самита у Паризу, почетком јула, дијалог Београда и Приштине бити поново покренут и истиче да, ако је Париз добра полазна тачка – он то подржава.

О међусобном признању на које позива Приштина, Џонсон каже да је то “крајни циљ и разлог због којег Косово учествује у дијалогу”.

Тврди да разуме да је то политички тешко за председника Вучића, који, како каже, мора да покаже грађанима Србије да је и Косово правило неке уступке. Као пример је навео Преспански споразум између Грчке и Македоније који је, каже, био је политички непопуларан у обе земље, али су лидери били храбри.

“Мислим да је иста ситуација са Вучићем и Тачијем. То су двојица лидера који шватају да договор до којег дођу можда неће бити краткорочно популаран, али се надам да ће, као што видимо у случају уласка Северне Македоније у НАТО, у кратком периоду пошто постигну споразум, осетити да је вредно свег политичког бола кроз који пролазе”, навео је Џонсон.

Мисли и да ће, како каже, када се све заврши, људи питати зашто се није решило раније због користи коју ће имати у сарадњи са ЕУ и западним партнерима.

“Русија звучи заводљиво, али не нуди ништа у смислу дугорочне политичке стабилности и економског просперитета”, тврди Џонсон.

На питање да ли је то што Бела кућа већ трећи пут у протеклих седам месеци позива Београд и Приштину да постигну споразум, порука да процес полако приводе крају, Џонсон каже:

“То показује жељу Америке да снажно подржи Србију и Косово да дођу до споразума, показује подршку Беле куће, а не претњу некаквим роковима. Та подршка ће остати и пошто се постигне споразум. Значи, када предузмете тешке политичке кораке – Америка, а надам се и Европа, ће бити ту уз вас и ти тешки кораци ће се исплатити. Док се не постигне договор, ниједна земља неће бити довољно стабилна да би привукла инвеститоре. Не могу довољно да нагласим колико је то важно за економски просперитет обе земље”, истакао је Џонсон.

Поводом различитих ставова америчких званичника о разграничењу као моделу решења, Мету Палмера и Џона Ерата, на пример, Џонсон каже да као члан Конгреса може само да изнесе своје мишљење.

“Верујем да администрација поручује да Србија и Косово треба сами да се договоре. Ми обема земљама дајемо простора да постигну споразум и лично мислим да нема црвених линија нити идеја о којима не треба разговарати”, рекао је сенатор.

С друге стране, каже, јасно му је зашто људе брине корекција граница због потенцијалног домино ефекта.

“Али, на крају се све своди на лидере и грађане Србије и Косова који треба да нађу решење које Америка и Европа треба да подрже”, закључио је Џонсон.

Подели на: