недеља, 19. фебруара 2023. | 02:58
Најновије вести

Џозеф: Избор Куртија не мора нужно да уназади дијалог

Избор Аљбина Куртија за премијера привремених косовских институција не мора нужно да уназади дијалог Београда и Приштине о нормализацији односа, изјавио је предавач на вашингтонском универзитету Џонс Хопкинс Едвард Џозеф.

 

“Односи две стране су већ сада довољно нарушени – што је очигледно по реторици којом се користе Београд и Приштина. Питање које се намеће је под коликим ће притиском међународне заједнице, Вашингтона и Брисела, бити нови косовски премијер да укине царине од сто одсто на производе из Србије и врати се за преговарачки сто”, рекао је Џозеф.Он је оценио да ће Куртијев долазак на место премијера донети промене, како на Балкану, тако и на Косову и додао да изгледа на основу досадашњих изјава, да ће му у фокусу бити владавина права и борба против корупције.”Наравно, он је албански националиста, али и други косовски премијери су били налик њему. Делује да је прилично децидан у намери да искорени корупцију и примени принцип владавине права. То су озбиљни изазови који су пред њим”, рекао је Џозеф.
Када се ради о Србији, Џозеф оцењује да Курти има “личну историју односа” и додаје да је увек пркосио дијалогу са Београдом, чак и када се постављао оквир разговора две стране.
“И тада је захтевао да је потребно да буде организован на бази реципроцитета. Због природе његове личности није једноставно предвидети његове следеће потезе”, рекао је Џозеф и додао да највероватније да никаквих помака неће бити до окончања изборног процеса у Србији.
Упитан какве последице по дијалог би могли да имају међусобни односи Куртија и Хашима Тачија, Џозеф каже да је интригантно да ли ће доћи до промене на позицији главног приштинског преговарача или ће се њих двојица усагласити да то и даље буде Тачи.
“Истовремено, косовски и српски председник су у досадашњем току дијалога изградили некакав однос узајамног уважавања делом заснован и на концепту промене граница. Означавам га изразито опасним, не само за једну страну, већ за читав регион. Највећи губитници би у том случају били Срби настањени јужно од реке Ибар и Српска православна црква”, рекао је Џозеф.
Ипак, Џозеф сматра да би именовање специјалног изасланика ЕУ за дијалог могло да буде значајно из два разлога – јер указује да Брисел подручје Западног Балкана швата веома озбиљно и јер се специјалном изасланику омогућава да се усредсреди искључиво на то питање, док би Жузеп Буреј могао да се бави другим питањима која регион треба да усагласи са Европском унијом.
“Прави изазов у овом случају је сам споразум и који зависи и од приступа Вашингтона, Брисела и Берлина. Начин на који томе приступа амабадор Ричард Гренел приоритет ставља на јачање економских веза. Питање које остаје отворено је да ли ће Гренел прихватити концепт размене територија као пречицу до споразума. Куртијева појава на сцени прилично компликује такав приступ који, према мом уверењу, не представља пут ка стабилности”, закључио је Џозеф.

Подели на: