Најновије вести

Ексхумација и идентификација несталих у озбиљном застоју 

Траже се информације од представника надлежних институција о предузетим корацима у циљу елиминисања препрека које спутавају убрзање процеса ексхумација и идентификација 

 

 

Удружење породица киднапованих и несталих лица „Отета истина“ које предводи Верица Томановић организовало је још један округли сто „Нестали нас гледају“  на  тему Актуелно стање процеса тражења несталих лица на  Косову и Метохији у хотелу Палас у београду. Процес ексхумација и идентификација несталих лица на простору Косова и Метохије је у великом застоју, блокиран  упркос  предузетим апелима и напорима Удружења породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији.                                                                                                                 

Чланови породица траже информације од представника надлежних институција о предузетим мерама и  корацима у циљу елиминисања препрека које спутавају убрзање процеса ексхумација и идентификација  свих несталих лица.  

Неприхватљиве уцене и блокирање дијалога                                 

Од представника надлежних институција и међународних организација очекујемо конструктивне предлоге у  циљу превазилажења препрека које оспоравају процес тражења свих несталих лица на Косову и Метохији. Учешће у раду на позив Удружења узели су сви представници релевантних институција и међународних  организација које се баве процесом тражења несталих лица на Косову и Метохији представници и чланови  породица Удружења из Београда, Краљева, Ниша, Грачанице, Косовске Митровице, Велике Хоче и Штрпца. На  округлом  столу су поред Верице Томановић говорили: Вељко Одаловић,  председник Комисије Владе РС за нестала лица, др Сузана Матејић, члан радне групе за нестала лица београдске делегације, Миољуб Виторовић, заменик тужиоца за ратне злочине Тужилаштва РС у пензији, Игор Поповић, помоћник директора Канцеларије за КиМ, Метју Холидеј,  директор програма за Европу ИЦМП, Мартина Фава, координатор МКЦК за нестала лица на Западном  Балкану и Љубомир Миладиновић, генерални секретар ЦК Срије. Програм је водио Славиша Вуксановић, члан ИО Удружења. 

Осврнућемо се на неприхватљиве уцене и екстремне ставове оних  који нису спремни за истински дијалог Београда и Приштине и успорено раде у потрази за киднаповљаним и несталим лицима Срба и осталих. Максималистички захтвеи албанске стране и нерешавање судбине несталих лица на Косов у и Метохији не доприноси проналажењу трајног и свеобухватног, свима прихватљивог решења.  Отежавајућу околност представља и упор но албанско неспровођење већ постигнутих договора,  плановља  и заједнички рад на ексхумацијама и идентификацијама несталих Срба и осталих на КиМ. Политизација нашег  нерешеног  дводеценијског проблема је нови злочин, рекла је Верица Томановић. 

Преузете обавезе представнуика Радне групе за нестала лица Београда и Приштине се морају поштовати и реализовати, наставила је  Томановић. -Очекивали смо новости  о напретку постигнутом  на проналажењу и провери локација на којима се на лазе нестала лица. Сматрамо неопходним убрзање овог процеса,  уз апсолутнио поштовање релавантних конвенција, не ограничавајући се искључиво на женевску конвенцију и додатне протоколе већ на Међународну конвенцију о грађанским  и политичким  правима,  Конвенцију против мучења, Конвенцију о правима детета; Европску конвенцију о правима и фун даменталним слободама и Резолуцију о присилном затварању. Такође очекујемо доношење закона који штити сва  права породица несталих. 

Мартина  Фава је у кратком излагању рекла да је МКЦК од 2018, године ступио у контакт са 46 земаља НАТО-а и оних које нису у његовом саставу, да би затражио отварање њихових архива. МКЦК је дошао још до неких земаља и упутио још 4 истраживача као помоћ у решавању овог питања.   

Хуманитарно а не политичко питање 

Вељко Одаловић је рекао да је овај процес заробљен  прошле године у Бриселу. Он је такође истакао да је политички део приче тај који кочи процес трагања за несталим лицима, али да тај део није  наш. Хрватска, на пример, игнорише позиве од стране Србије да дођу у Србију да провере локације које  они траже. Покрећу се и нови механизми трагања, али резултата нема. -Једини злочин  који је доспео на територију Србије је рат и бомбардовање Србије од  24. марта до 10. јуна 1999.  

Имамо снимак где војник ОВК стоји на  гробници на којој су сахрањени  војници, али неће да кажу где је то место. Тужилаштво тражи где је то место. Ми смо дали преко 2500 докумената у вези несталих а нисмо добили ни један. Ми смо прошле године идентификовали и предали 6 тела, а  најлакше  је рећи да Србија неће да истражује,  рекао је Одљаловић и додао да нису завршена истраживања на  локцији Гњилана, а да су за нас в ажне и локације Лапушник, Бистражин, Л  ивочко језеро,  Драгодан, Гробље у Призрену… 

Форензичар Др Сузана Матејић је истакла да је овај посао посебно тежак зато што напори истраживања не дају резулате. – Мени је јако драго што су овде са нама Мартина Фава  и Метју Холидеј који су нама не само партнери него и гарант да ће овај процес да траје. А рад на терену није ни изблиза оно што смо очекивали да ће се дешавати. Др Матејић је са овог округлог  стола апеловала да се радне групе Београда и Приштине састану да би се процес истраживања наставио, без обзира ко га блокира. А међународна зајендица, можда носи највећу одговорност.           

Игор Поповић из Канецларије за КиМ  је подсетио да се у канцеларији овом пробелму посвећује највећа пажња јер то није политичко већ хуманитарно питање. Он је такође рекао да је текст закона о несталим  лицима сачињен,  да је добар и да се чека да буде усвојен. – Ов о питање је врхунско питање које је ушло у Вашингтонски споразум 2020. године  рекао је Поповић. Он је поред тога рекао да је фамозни новинар Миљаим Зека 2001. године направио фалсификовани уговор о куповини породичне куће Крстића као и то  из Приштине и да је он  директно повезан са нестанком неких лица: Имамо и проблем архива ОВК које они неће да признају, а хвале се својим успесима у рату. У поседње рвеме у њиховим редовима у вези трагања за несталима има доста малдих лица.  

Породице Удружења „Отета истина“ су огорчене због блокирања процеса ископавања, ексхумација и идентификација несталих лица на КиМ услед политизације проблема од стране привремених институција у Приштини. Истакнуто је да је председнику Комисије за нестала лица Вељку Одаловићу већ две године забрањен  улазак на  Косово и Метохију од стране представника привремених институција у Приштини. Такође је заустављено трагање на новим  локалитетима гробница. Нису ексхумиране ни познате гробнице. Наводи о запаљеним телима нису истраже ни јавно објављени. Погрешне идентификације морале би бити потврђене путем консултативних поступака форензуичких стручњака.                                                                         

Трговина органима табу тема                   

На округлом столу у Београду затражен је  одговор на питање шта је са међународним  мониторингом да би се обезбедио транспарентан и јасан  преглед локалитета у Македонији и Албанији као потенцијаних места на којима се можда налазе земни остаци лица несталих пре, у току и после рата на  Косову и Метохији, после потписане резолуције 1244 СБУН.                                                          

Ништа се не зна  докле се стигло са истрагама о трговини огранима киднапованих Срба и осталих.  То питање је и даље табу-тема,  посебно у извештају Дика Мартија, истакнуто је на округлом  столу.   

С.Ђукић 

 

Подели на: