Најновије вести

РАДА КОМАЗЕЦ, ДИРЕКТОРИЦА ПАНОРАМА- ЈЕДИНСТВО, УРУЧИЛА КЊИГЕ ПРИЗРЕНСКОЈ БОГОСЛОВИЈИ И ОСНОВНОЈ ШКОЛИ У ВИДАЊУ У МЕТОХИЈИ

Још једна у низу многобројних акција даривања књига издавачке куће Панорама –Јединство

Директорица Установе за новинско издавачку делатност Панорама- Јединство , Рада Комазец реализовала је још једну у низу многобројних акција даривања књига из издавачке продукције установе Јединство-Панорама. Овог пута вредни наслови попут монографија о цару Душану, Монографија Богородице Љевишке, књиге нобелвоца Петера Хандкеа, Народна књижевност Срба на Косову и Метохију у 10 томова и бројни други наслови из домена дечје књижевности, прозе, поезије… даривани су Призренској Богословији и ОШ „ Радош Тошић“ у повратничком селу Видању на територији општине Клина, које је издвојено одељење осмогодишње школе „ Радош Тошић“ у Осојану.

ЧУВАРИ ДУХОВНОСТИ

Уручујући књиге Српској православној богословији Св. Кирило и Методије у Призрену, директорица Рада Комазец је истакла да је ово други пут да “Панорама” -Јединство дарује књиге за Призренску богословију.
– Захвална сам Богу што смо у могућности да на овај начин помогнемо нашој Цркви и Богословији, који су чувари духовности и нашег народа на Косову и Метохији. Овај препознатљиви расадник младих богослова који ће ширити Христову реч и учење широм српске земље и света треба сви да негујемо, чувамо и помажемо. Живети данас, школовати се и служити Господу у ненаклоњеном окружењу само по себи је света мисија Призренске Богословије, која је саборно место Срба из Призренског управног округа. Желим добар успех и срећу младим богословима на њиховом путу, да буду истрајни и храбри пред свим искушењима, које ће им донети живот и окружење- казала је директорица Комазец.
Јеремонах Исидор Јагодић, заменик вд. ректора Призренске Богословије, примајући овај вредан поклон је рекао:
-Благодарим нашем Јединству и директорици Ради Комазец на пажњи и даровима нашој Богословији. Свака књига је вредна и значајна и обогатиће књижни фонд наше библиотеке. Лепо је што чувате стваралаштво нашег народа на Косову и Метохији , а са тиме и нашу културу и идентитет -нагласио је јеремонах Исидор.
Подсетимо да је Призренска Богословија основана 1871. године. Богословија је своју мисију несметано вршила уз краће прекиде у време ратова све до 1999. године, када су ђаци и професори због безбедносне ситуације евакуисани у Ниш и тамо наставили са радом.
17. марта 2004. године, Албанци су спалили до темеља Призренску Богословију. Немачки КФОР је немо посматрао како гори Богословија СПЦ. На иницијативу Његовог преосвештенства епископа рашко -призренског Теодосија и Благословом Светог Архијерејског Синода, Богословија СВ. Кирила и Методија у Призрену поново васкрсава 2011. године и учи у духу Божијем генерације младих богослова. Ове године школу похађа 27 будућих богослова.

ЦЕЛА ШКОЛА ПЕТ ЂАКА

Истог дана вредане поклоне “Панорама” -Јединство добила је и школа “Радош Тошић” из Осојана, односно њено издвојено одељење у повратничком селу Видање.
Приликом уручења књига ученицима и наставницима О. Ш. “Радош Тошић” у Видање у Метохији, Рада Комазец је пожелела успех у даљем раду, слободу и опстанак на њиховим вековним огњиштима, поручујући ученицима да буду марљиви и вредни.
– Знање вам нико не може узете драга децо и оно вас увек и свуда прати. Читајте књиге, јер ћете тиме проширити своје видике, пре свега, обогатити свој речник и проширити своје образовање. Књиге нам служе као возило које ће нас одвести на дугу авантуру, непознату дестинацију и ми читајући књиге упознајемо друге државе, народе, обичаје и културе, иако тамо нисмо били. Читање је , заправо, учење јер што год да читате усвајате нова знања и информације. Осим тога, начитане особе имају више самопоуздања и развијену критичку мисао. Немојте да вам мобилни телефони, компјутери и нове технологије замене књиге јер читање има вишеструку корист – казала је, између осталог, Рада Комазец, обраћајући се ученицима издвојеног одељења ОШ „Радош Тоћић“ у Видању
Директор ОШ „ Радош Тошић“- Осојане, Милан Ковачевић захвалио се новинско издавачкој кући Јединсво Панорама, а пре свега директоки ове установе Ради Комазец на, како је нагласио, изузетно драгоценом поколону.
-Хвала вам . Књиге које сте нам донели данас употпуниће наш скромни библиотечки фонд. Та су вредни наслови и хвала вам на томе. Ваша донација и ваша посета нашој школи много значи, тим пре што вашом посетом осећамо да нисмо заборављени – казао је, уз остало, Ковачевић.
Укупан број ученика у О. Ш. “Радош Тошић” Осојане је 38, од којих петоро похађа наставу у издовојеном одељењу у повратничком селу Видању у коме данас живи око 80 Срба. Иначе, нови школски објекат у овом месту подигнут је захваљујући помоћи Министарства за образовање Републике Србије.
Соња Ивковић

Подели на: