Најновије вести

Вучић и Шолц о неподношљивом стању по Србе на КиМ и очувању стабилности

Председник Србије Александар Вучић разговарао је телефоном са савезним канцеларом Немачке Олафом Шолцом, о ситуацији на Косову и Метохији, као и месту и улози Србије у очувању мира и стабилности у региону, европском путу наше земље и веома успешној економској сарадњи с Немачком.

 

Александар Вучић је на Инстаграму саопштио да је канцелара Олафа Шолца “подробно обавестио о готово неподношљивом стању по српску заједницу на Косову и Метохији, као и о упорном избегавању Приштине да изврши своје прихваћене и потписане обавезе, поготово у погледу формирања ЗСО”.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

 

Вучић је написао да је с немачким канцеларом разменио мишљења “и о свим деликатним питањима у контексту актуелних глобалних дешавања, а посебно о месту и улози Србије у очувању мира и стабилности у региону, као и о европском путу наше земље”.

“Нагласио сам да нам је на том, не увек лаком путу, потребна помоћ наших партнера, каква је и Немачка, те да рачунамо на наставак подршке евроинтеграцијама, као и на конкретне подстицаје који би дали нови замах наставку реформских процеса и нову енергију земљама кандидатима на путу ка ЕУ”, навео је председник Србије.

Истакао је да је имао добру и отворену размену мишљења са Шолцом о свим питањима од обостраног интереса, о ситуацији на Косову и Метохији, као и о веома успешној економској сарадњи и сталном повећању трговинске размене између наше две земље”.

“Захвалио сам Немачкој на посвећености одличним економским односима са Србијом и великим инвестицијама које су у знатној мери допринеле брзом напретку Србије, а посебно сам се осврнуо на огромне потенцијале за улагање који су се отворили у оквиру ЕКСПО 2027. Изразио сам уверење да ће немачке компаније пронаћи интерес у неким од највећих пројеката чија реализација ће дугорочно допринети снажном расту Србије и повезивању целог региона”, саопштио је Вучић.

У разговору са Шолцом поновио је да се “Србија доследно залаже за интензивирање дипломатских активности у контексту свих актуелних сукоба и отворених питања која оптерећују Европу и регион Западног Балкана, што је до сада увек и показивала у свим форумима и иницијативама”.

Шолц истакао значај дијалога Београда и Приштине
Немачки канцелар Олаф Шолц истакао је у телефонском разговору са председником Србије Александром Вучићем, значај дијалога Београда и Приштине уз посредовање Европске уније и поновио да Берлин подржава тај процес, саопштила је прес служба немачке владе.

Како се наводи у саопштењу објављеном на сајту немачке владе, Шолц је у разговору поздравио опредељеност Србије за спровођење Охридског споразума.

Додаје се да су Шолц и Вучић разменили мишљења о статусу билатералних односа и истакли заједнички интерес за конструктивну и плодоносну сарадњу.

Саговорници су се договорили да наставе отворену размену мишљења и да остану у контакту.

 

Подели на: