Најновије вести

Експертски тимови Београда и Приштине 23. и 24. јула у Бриселу

Експертски тимови Београда и Приштине састаће се сутра и у петак у Бриселу како би наставили рад у оквиру дијалога, преноси Тањуг.
Делегацију Београда предводиће директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, а Приштине новопостављени координатор у дијалогу Скендер Хисени.

 

У Бриселу најављују да ће се сутра на експертском нивоу разговарати о темама започетим на првом физичком састанку на високом нивоу, у наставку дијалога Београда и Приштине.
Косово и Србија су позвани да пошаљу своје експерте, како би наставили да се баве питањима покренутим на састанку лидера прошлог четвртка, поручила је портпаролка ЕУ Набила Масрали.
У Европској служби за споље послове додају да не желе да износе детаље плана и агенде разговора, што је био случај и са техничким разговорима током ранијих година дијалога Београда и Приштине у Бриселу.
На питање Тањуга како виде оцену премијера Косова Авдулаха Хотија да нема техничког дијалога, већ само дијалога о међусобном признају, у Бриселу кажу да не коментаришу изјаве других, али и наглашавају да је специјални предстваник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак најавио експертски састанак за ову недељу, а следећи састанак на високом политичком нивоу” за почетак септембра.
И директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Дјурић каже да на агенди разговора неће бити питање међусобног признања као šшто, како каже, инсинуирају у Приштини, већ економска сарадња, питање несталих и расељених и обавезе које је приштинска страна преузела Бриселским споразумом.
”Превашодно ћемо разговарати о економској сарадњи, како да се вратимо на наше тржиште на КиМ где је српска роба више од 20 месеци била протерана”, изјавиио је раније данас Ђурић.
Како је навео, разговараће се и о несталима са КиМ, којих је око 1. 500, као и о стварању предуслова за повратак протераних и расељених са Косова.
На састанку 16. јула у Бриселу председник Србије Александар Вучић и Авдулах Хоти су разговарали о питањима несталих и интерно расељених особа као и о економским односима Београда и Приштине.
Председник Србије том приликом је највио да ће експерти наставити техничке разговоре о могућим гробним местима, питању повратка интерно расељених са КиМ којих је укупно 220 хиљада од чега 177 хиљада Срба.
Вућић је том приликом подсетио на чињеницу да се на КиМ након конфликта на своја огњиšта вратило само 1,9 одсто протераног становништва, што је најмањии проценат у свету.

Подели на: