Најновије вести

Експлозивне направе бачене у дворишта Срба у Косовском Поморављу; Стано: Забринути смо, ово није корак ка деескалацији

Три експлозивне направе бачене су ноћас у дворишта српских породица у општини Ранилуг у Косовском Поморављу, пренели су РТС-у локални извори и додали да је у двема експлозијама начињена материјална штета, док трећа направа није експлодирала.

 

 

Најпре око 2.20 бомба је бачена у двориште куће Владице Аритоновића, заменика председника Општине Ранилуг. Друга бомба, око 2.30 бачена је на кућу Срђана Ристића, директора предшколске установе.

Стано о нападима на Србе: Забринути смо
Портпарол ЕУ Петер Стано изјавио је, поводом напада на куће Срба у Ранилугу на КиМ, да је ЕУ забринута због последњих дешавања и да они нису корак ка деескалацији. Он је на питање Тањуга како то коментарише и шта ће ЕУ предузети, поновио да ЕУ помно прати ситуацију и да је у сталном контакту са партнерима и надлежним институцијама.

“У вези са последњим дешавањима, могу само да поновим шта сам јуче рекао, да помно пратимо ситуацију. Уколико буде потребе, реаговаћемо”, рекао је он на конференцији за новинаре у Бриселу.

Трећа бомба, која није експлодирала, бачена је на кућу Зорана Ристића, директора Центра за социјални рад.

Полиција на лицу места врши увиђај.

Како је за РТВ Пулс потврдио заменик директора полиције за регион Гњилана Шабан Азизи, полиција је обавила увиђај и установила да није било жртава и повређених, али да је начињена већа материјална штета.

Канцеларија за КиМ истиче да је реч је о бруталном застрашивању представника Српске листе које долазе свега неколико дана након претњи Аљбина Куртија да ће Срби и Српска листа да “пате и плате”.

Курти је, како наводи Канцеларија, свој наум почео да остварује прво хапшењем тројице Срба, а сада видимо и да су на три српске куће бачене бомбе.

“Очекујемо да се ови мучки напади на представнике Српске листе најозбиљније швате и истраже, јер шаљу јасну поруку и претњу Србима да напусте своја вековна огњишта”, наводи Канцеларија за КиМ.

Канцеларија ће о овим синхронизованим и осмишљеним нападима обавестити и међународне представнике јер се оваква дела с обележјима тероризма не смеју олако шватити.

Пет експлозивних направа бачено је у последњих месец дана на српске куће и објекте у Косовском Поморављу.

Министарство за рад: Најоштрије осуђујемо нападе
Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања најстроже осуђује терористички напад на породичну кућу директора Центра за социјални рад Косовска Каменица и Ранилуг Зорана Ристића.

Ховенијер: Запрепашћен сам извештајима о употреби експлозивних направа на КиМ
Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Приштини Џефри Ховенијер поручио је да је дубоко запрепашћен извештајима о томе да су експлозивне направе коришћене у више делова Косова и Метохије.

“Осуђујемо ове акте насиља и позивамо надлежне да спроведу детаљну истрагу и приведу починиоце правди”, навео је Ховенијер на Твитеру.

“Континуирано застрашивање Срба на Косову и Метохији и брутални напади на представнике српских институција постали су дневна политика која се спроводи на територији тзв. државе Косово, чији је једини циљ протеривање српског народа са територије сопствене државе”, наводи се у саопштењу Министарства за рад.

Додаје се да су напади на представнике институција Срба на Косову и Метохији само један од начина засташивања и уношења панике и несигурности међу српски народ.

“Министарство позива све надлежне институције на Косову и Метохију и целу међународну заједницу да хитно реагују, приведу одговорне за ова нецивилизацијска и крвична дела правди, и спрече даљу ескалацију насиља према Србима и заштите српске институције и њихове запослене од терора, који се над њима спроводи”, истиче се у саопштењу.

Додаје се да Министарство за рад осуђује и нападе на куће директора Предшколске установе “Пчелица Маја” у Ранилугу Срђана Ристића, као и заменика градоначелника Општине Ранилуг Владице Аритоновића.

Подели на: