Најновије вести

Ердоган и турска делегација у Београду, привредна сарадња главна тема

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган борави у дводневној посети Србији. На Аеродрому “Никола Тесла” дочекао га је председник Србије Александар Вучић, а затим је испред Палате “Србија” уприличен свечани дочек. Након састанка двојице председника, одржана је седница Високог савета за сарадњу Србије и Турске, а размењени су и потписани споразуми између две државе.

 

16.25 – Почео је српско-турски пословни форум, чиме се завршава званични део првог дана посете турског председника.

15.25 – Председник Александар Вучић поручио је да су политички односи са Турском можда и најбољи у модерној историји. Ердоган наводи да су разговор са Вучићем и састанак две делегације били веома плодни.

15.15 – Турска и српска делегација размењују потписана билатерална докумената.

14.40 – Почела седница Високог савета за сарадњу Србије и Турске.

Састанак делегација Србије и Турске
Састанак делегација Србије и Турске
14.30 – У Београду борави и чувени турски кошаркаш Хидајет Туркоглу као члан делегације председника Реџепа Тајипа Ердогана.

13.45 – Састали су се и чланови влада Турске и Србије.

12.45 – Вучић је на почетку састанка пожелео добродошлицу Ердогану и констатовао да су односи две земље све бољи. Ердоган је Вучићу захвалио на гостопримству.

12.25 – Испред Палате “Србија” приређен је свечани дочек за турског председника. Уз почасни строј Гарде, свечано интонирање химни Турске и Србије и испаљивање плотуна, Ердоган је званично почео посету Србији.

Свечани дочек испред Палате “Србија”

12.00 – Председник Србије дочекао је турског председника на Аеродрому “Никола Тесла”.

Вучић дочекао Ердогана на аеродрому
11.50 – Авион у којем се налази председник Турске слетео је на београдски аеродром.

Свечани дочек за турског председника уприличен је испред Палате “Србија”, а уследио је састанак двојице председника у четири ока.

На почетку састанка, Вучић је изразио наду да ће ова, друга посета Ердогана Србији бити још плодотворнија од претходне, док је Ердоган је изразио уверење да трговинска размена може да премаши 1,5 милијарди евра.

Вучић и Ердоган водили су седницу Високог савета за сарадњу Србије и Турске, након чега су се обратили на конференцији за штампу.

Двојица председника учествовала су и на српско-турском пословном форуму, на коме је присутно 200 турских привредника.

Трговинска размена две земље прошле године је премашила милијарду евра, у последњих девет година порасла је за 200 одсто.

Процењује се да су турске инвестиције у Србији достигле 200 милиона евра. Очекује се отварање још пет компанија.

Другог дана посете, председници Вучић и Ердоган биће домаћини на Трилатералном самиту Србије, Босне и Херцеговине и Турске, након кога су предвиђене заједничке изјаве за медије.

Један од најважнијих момената посете Ердогана биће свечано обележавање почетка радова на изградњи ауто-пута БеограђСарајево.

Вучић са Ердоганом: Политички односи са Турском можда и најбољи у модерној историји

Председник Александар Вучић рекао је да су, захваљујући председнику Турске Реџепу Тајипу Ердогану, политички односи са Турском изузетно добри и да је успостављено поверење између две земље. Ердоган је поручио да се са председником Вучићем договорио о две милијарде долара робне размене као краткорочном циљу и о пет милијарди као дугорочном циљу.

Александар Вучић је на конференцији за медије са председником Турске рекао да су политички односи две земље изузетно добри.

“Захваљујући залагању Ердогана и последњих иступа у Србији, успостављено је поверење две земље, зато данас градимо можда и најбоље односе у савременој историји. То значи да то радимо у интересу и једног и другог народа”, истакао је председник на конференцији са Ердоганом, који је у посети Србији.

Са Турском желимо да градимо само мир и најбоље односе, рекао је Вучић истовремено подсећајући на речи убијеног краља Александра Карађорђевића.

Председник је изразио задовољство због посете Ердогана и поручио да се нада ће турски председник чешће долазити у Србију.

“Сваки долазак Ердогана додатно подстакне развој односа, драматично повећа трговинску размену, културну размену, долази до повећања броја туриста и неупоредиво боље сарадње”, истакао је Вучић.

“Трговинска размена увећана за 13 одсто”

Када је реч о економској сарадњи две земље, председник је рекао да она значајно напредује.

“Последњи пут кад смо се обратили, трговинска размена је била око 800 милиона евра, и рекли смо да је циљ милијарда. Већ крајем 2018. била је милијарду и 200 милиона евра. А ове године за првих осам месеци већа је за 13 одсто него прошле године. То говори како драматично иду односи”, истакао је председник.

И српски увоз и извоз се, каже, повећавају.

“У поређењу са периодом пре десет година, извоз је увећан седам пута. То говори шта смо све урадили, наравно и да је увоз повећан вишеструко и он данас износи преко 750 милиона евра”, додао је председник.

Захвалио је турској страни што је омогућила извоз говеђег меса у Турску што, каже, омогућава заустављање даљег пада сточарске производње.

Истовремено, председник је изразио захвалност турским инвеститорима који долазе у Србију.

“Шест нових фабрика које су отворене, седмна на путу, то су места која су значајна – Крагујевац, Лесковац, Житорађа, Владичин Хан, све места у којима имамо даље значајан број незапослених, сиромашних, не рачунајући Крагујевац и Лесковац, средине које нису урбане и захвални смо Турцима који су помогли развоју тих места”, навео је председник Србије.

Са турским фирмама обнавља се и пут Нови Пазар-Тутин и граде јефтини станови за војску и полицију у Нишу и Врању.

“Желим да кажем да сам данас први пут и дубински после разговора, говорио са Ердоганом о одбрани и очекујем велики напредак у одбрамбеној сфери. Интерес за куповину одређеног оружја, изражавамо жељу да технологију, да стварамо предузећа у одбрамбеној индустрији. И економску добробит и знајчајније подизање кашпацитета”, рекао је Вучић.

“Захвалност јер Турска поклања пажњу Западном Балкану”

Председник је истакао да је од посебног значаја сутрашња трилатерала са председником Турске и представницима БиХ, јер то има огроман утицај и значај посебно у тренуцима када је све, каже, прилично трусно и када једна искра може да направи много проблема у региону.

“За нас је од изузетног значаја што са Турском можемо да разговарамо са БиХ. Постоје предлози да направимо следеће године квадрилатералу, да додамо Руску Федерацију. Мислим да је могуће да и то одржимо”, објаснио је председник Србије.

Подсетио је да је последњи пут када је Ердоган био у Србији, када су заједно посетили Нови Пазар, турски председник дочекан овацијама, док су њега само Срби поздравили аплаузом.

“На почетку нисам добио аплауз Бошњака, али када сам говорио о томе шта радимо заједно и обећао да ћемо да изградимо све, добили смо аплауз. Људе не занимају сукоби, неће да се тако нешто понови, већ хоће да живе у миру и да имају другачију будућност. Зато сам захвалан Турској и председнику Ердогану”, рекао је Вучић.

Изразио је захвалност што Турска показује колико јој је значајан Западни Балкан и што посвећује нашем региону толику пажњу.

Ердоган: Плодни разговори, потписано девет споразума

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган истакао је да су имали плодне разговоре, као и да томе сведоче споразуми потписани између две делегације. Нагласио је да су ти споразуми додатно “ојачали уговорну основу наших односа и да је наша сарадња достигла изузетан ниво”.

“Потписано је девет споразума и они указују на то колико је плодан био састанак нашег Савета за високу сарадњу и оваква ефикасност и овакви ишоди су остварени од стране наших министара”, рекао је Ердоган.

Указао је да су поставили нове циљеве, као и да су се поред билатералних односа посветили и регионалним питањима.

Рекао је да ће се данас састати и са привредницима који све више улажу у Србију, као и да ће током његове посете отворити шест фабрика и положити камен темељац за једну фабрику.

“Наши пословни људи додају нове инвестиционе активности онима које већ имају у Србији и ја бих желео да видим наставак тих активности”, рекао је Ердоган.

Нагласио је да је обновљени споразум о слободној трговини недавно ступио на снагу. Са председником сам поставио циљ две милијарде долара робне размене краткорочно и пет милијарди дугорочно, додао је Ердоган.

“Током посете отворићемо шест фабрика на основу моје посете и поставити камен-темељац фабрике аутомобилских делова. Обим трговине је заиста значајно порастао, обновљени споразум о слободној трговини је ступио на снагу и осигураће да цифре буду и веће. С његовом екселеницијом сам поставио циљ од две милијарде краткорочно и пет милијарди дугорочно и споразум ће помоћи”, истакао је председник Турске.

Подсетио је да је Турска агенција за сарадњу и координацију (ТИКА) спровела не само активности помоћи, него је предузела и 257 пројектних активности чија укупна вредност превазилази 30 милиона долара.

Указао је да се српска страна сагласила са турским захтевом да се отвори генерални конзулат у Новом Пазару и да је на томе захвалан. “У име мог народа и грађана Новог Пазара, желео бих да захвалим и надам се да ће генерални конзулат бити од користи”, додао је Ердоган.

“Турска наставља да игра конструктивну улогу у стабилности Балкана”

Турска ће наставити да игра конструктивну улогу у стабилности и добробити Балкана, рекао је турски председник.

“Ми подржавамо евроатлантски смер региона и ми покушавамо да помогнемо земљама региона да постојеће проблеме оставе за собом и да даље прошире свој дијалог и сарадњу”, рекао је Ердоган.

Због тога истиче и важност сутрашњег трилатералног састанка Србије, БиХ и Турске, који већ дуго није одржан.

Навео је да ће поставити камен темељац на деоници Сремска Рача – Кузмин ауто-пута Београд–Сарајево и да ће то бити “нови мост мира који ће повезивати срца у региону”.

“То ће пренети значајну поруку за цео регион”, додао је Ердоган.

Турски председник се надовезао на то што је Вучић цитирао шта је о Турској пре 90 година рекао краљ Александар, да су непријатељства са Турском завршена, а да ће се сада радити само на сарадњи.

“Уважени пријатељу, поменули сте да је пре 90 година краљ Александар имао прелепу жељу и управо сада председник Александар увиђа ову жељу и верујем ће он на томе радити и желим да Вас похвалим с тим у вези”, рекао је Ердоган.

Навео је и да су он и Вучић обишли изложбу турског архива, искористивши прилику да каже колико је поносан на тај архив и најавио да се нада да ће до 29. октобра бити отворена у председничком комплексу и библиотека са пет милиона томова књига и која је припремљена, као и Архив, у дигиталном окружењу.

Турски председник је и изразио задовољство што је у посети Србији после две године и то на 140. годишњицу од успостављања дипломатских односа две државе.

Вучић: “Трљао” бих руке само у случају компромиса

Председник је поручио, коментаришући опаске из хрватских медија, да је он једини “који трља руке” због резултата на изборима на Косову и Метохији, да би то радио само уколико би било постигнуто компромисно решење са Албанцима, које је, наглашава, још далеко.

Навео је да су Срби добили потребан легитимитет за преговарачки процес и да се сада чека формирање владе у Приштини са представницима које су изабрали Албанци.

“Ми ћемо да разговарамо и преговарамо, немамо проблем са тим, желимо да постигнемо договор у будућности”, рекао је Вучић.

Одговарајући на питање новинара упућено турском председнику – да ли сада боље него раније разуме да нису добра решења у којима неко добија све а неко ништа – Вучић је рекао да се Турска понашала у складу са својим интересима, а да Србија неће добити ништа добро, нити ће бити паметнија ако дели пацке и држи придике Турској.

“Наши интереси по том питању су и даље различити, али му хвала на томе и то је велики помак, што је прихватио да свако могуће решење које бисмо ми постигли са Албанцима буде прихватљиво за Турску”, рекао је Вучић.

Ердоган је потом захвалио Вучићу на том одговору.

“Мој пријатељ је дао најприкладнији одговор”, рекао је Ердоган.

Подели на: