Најновије вести

Ескобар и Лајчак ће Косову предложити модел “Источне Белгије” за ЗСО

Један од модела који се очекује да буде представљен косовском руководству поводом формирања Заједнице српских општина, током посете специјалног изасланика ЕУ Мирослава Лајчака и САД Габријела Ескобара, је сличан моделу у Белгији, такозвани модел “Источне Белгије”, екслузивно сазнаје портал Демокрациа.

 

 

Ескобар и Лајчак, допутоваће на Косово 31. јануара, где ће се састати са косовским лидерима, укључујући премијера Аљбина Куртија. Очекује се да ће Куртију предочити неке могуће моделе Заједнице српских општина.

Портал Демокарциа ексклузивно сазнаје да је један од модела који ће се наћи пред Куртијем, сличан оном у Белгији, познатом и као “Источна Белгија”.

Тај модел у великој мери пребацује политичке надлежности на друге секторе, као што су образовни систем, правосудни систем, безбедност и тако даље. Међутим, белгијски модел има и политичке надлежности, јер као регион има законодавну моћи одржава широку аутономију са парламентом, владом и државном службом.

Тамошња Генерална дирекција је углавном надлежна за послове културе, образовања, стручног оспособљавања, запошљавања, породичне и социјалне заштите, као и за надзор над локалним властима.

Белгијски устав такође укључује стварање језичких зона, које имају надлежности у многим областима.

Што се тиче Заједнице српских општина, како је до сада представљено на Косову, главно питање у вези са њеним оснивањем је питање надлежности.

У децембру 2015. године, Уставни суд Косова је утврдио да принципи за формирање ЗСО, како је то утврђено Бриселским споразумом. што је ратификовала и Скупштина Косова нису у потпуности у складу са духом Устава из члана 3, о “једнакости пред законом” и поглављима о “основним правима и слободама”, као и “права заједница и њихових припадника”, пише Демокрациа.

Влада Косова на челу са Аљбином Куртијем више пута изјаснила против оснивања Заједнице српских општина.

Подели на: