Најновије вести

Ескобар: Једнострани потези на КиМ имаће последице

Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је да је та земља била потпуно јасна да не може бити једностраних потеза на Косову и Метохији, као и да ће такви потези имати последице.

 

 

Габријел Ескобар је за Тањуг, поводом одлуке Приштине о забрани динара на КиМ, истакао да би о тим питањима требало да се комуницира са роковима који не утичу на становништво.

Поручио је да су САД биле потпуно јасне да не може бити једностраних потеза, као и да ће такви потези имати последице.

“Ми смо спремни да помогнемо у решавању проблема, али Београд и Приштина морају да се врате дијалогу и поштују постојеће договоре”, рекао је Ескобар.

Према његовим речима, многа од тих питања могла би да се реше успостављањем Заједнице српских општина.

На питање да ли је адреса за помоћ Србима на Косову и Метохији у Бриселу или Вашингтону, наглашава да САД у потпуности подржавају дијалог под окриљем ЕУ, и улажу све наше напоре да се он настави, као и да је дијалог једини канал за решавање “билатералних питања”.

“Наша техничка подршка, наша економска подршка, и наш политички утицај су иза њега, јер на крају дана, наша највећа аспирација је да се и Косово и Србија прикључе Европској унији. И да у међувремену развију мирне, продуктивне и ефикасне билатералне односе”, рекао је Ескобар.

Ескобар је и поводом Дана државности Србије рекао да му је жеља да се настави развијање пријатељства са САД.

“Урадили смо много тога у протекле три године са Марком Ђурићем овде и желимо да наставимо са тим. Он је урадио много тога за Србију и недостајаће нам”, рекао је Ескобар, који је био гост на пријему који је поводом Дана државности организовала амбасада Србије у Вашингтону.

Подели на: