петак, 02. јуна 2023. | 18:22
Најновије вести

Ескобар: Одлука о пријему Косова у Савет Европе не представља победу, већ обавезу

Заменик помоћника америчког државног секретара Габријел Ескобар изјавио је данас да одлука о пријему Косова у Савет Европе не представља победу, већ обавезу.

 

 

Савет Европе има обавезу да осигура примену демократских стандарда и слобода, рекао је Ескобар, уз тврдњу да је статус српске мањине на КиМ следећи корак Савета Европе.

“Треба да видимо напредак што се тиче оправданих забринутости српске заједнице на северу Косова и изостанка примене неких уставних одредби, укључујући заштиту манастира у Дечанима”, изјавио је Ескобар, уз оцену да су и Београд и Приштина заинересовани за постизање споразума о нормализацији односа.

“Не би били у Охриду или прихватили правно обавезујући споразум да нису били озбиљни, а Европска унија и САД су подједнако озбиљни што се тога тиче”, рекао је Ескобар.

Он је изјавио да обе стране, а посебно Приштина, треба да озбиљно швате тај процес и учине да буде брзо споведен, уз слагање Београда и Приштине.

“Нормализација је везана за права мањина, посебно српске мањине. Очекујемо да ће ту бити остварен напредак”, рекао је Ескобар.

Он је изјавио да је остварен низак ниво напретка презентације понуђених предлога Београда и Приштине о томе како би Заједница српских општина требало да изгледа.

“Први пут смо директно од Владе Косова чули њихову визију те асоцијације, док Србија има другу верзију. Одговор је да две стране разговарају током наредне две недеље”, рекао је Ескобар.

Подели на: