Најновије вести

Ескобар: Радимо на ургентном решењу по питању динара

Специјални изасланик САД-а за Западни Балкан, Габријел Ескобар изјавио је да ће покушати да са владом у Приштини пронађе ургентно решење да српска заједница на Косову и Метохији не пати, због забране коришћења динара у платном и фискалном промету.

 

 

“Овде постоји заједница која заиста пати. Има људи који се суочавају са реалним проблемима због недостатка могућности за примање пензија. Тако да заиста желим да радим са владом Косова у нади да ћу покушати да пронађем ургентно решење“, рекао је Ескобар за Радио Гораждевац током боравка у Пећи.

У том граду разговарао је са представницима цивилног друштва и Медија из Гораждевца о утицају приштинске централне банке на локално становништво.

За Србе који су остали да живе на КиМ каже да “америчка влада жели да живе у условима безбедности, сигурности и достојанства”.

“И ми ћемо наставити да радимо на томе. А што се тиче Владе Косова, они имају одговорност да то остваре и због тога ћемо их сматрати одговорним“, рекао је Ескобар у интервјуу за Радио Гораждевац.

Осврћући се на Француско-немачки предлог у контексту актуелних проблема, рекао је да на дужи временски рок, још увек морају напорно да раде на спровођењу, називајући га,“историјским споразумом о нормализацији, постигнутим у марту прошле године”.

“Тако да ћемо наставити да радимо“, рекао је Габриел Ескобар и поручио да сви грађани који живе на Косову имају подршку Сједињених Америчких Држава. Мислим да сви људи на Косову могу да рачунају на америчку подршку која се односни на Албанце, Србе, Бошњаке, све који живе у овој земљи. Надам се да могу да осете америчку подршку и америчко партнерство“, подвукао је Ескобар.

Током посете општини Пећ састао се са младима из албанске, српске и босанске заједнице, а на крају разговарао је са председником општине Гезмендом Мухаџеријем.

Посету региону Пећи наставио је обиласком средњовековног манастира Високи Дечани, коме агенција за катастар, по захтеву владе Аљбина Куртија, треба да укњижи 24 хектара земљишта.

Подели на: