Најновије вести

Ештон: Нисмо тражили од Београда и Приштине да пређу црвене линије

Бивша висока представница ЕУ Кетрин Ештон, под чијим је окриљем почео дијалог Београда и Приштине 2012. године, рекла је на Београдском безбедносном форуму да се од страна није тражило да прелазе своје црвене линије и да је циљ био да представнике страна покушају бар да доведу у исту собу, за исти сто.

 

То је била изузетна ствар за њих, присетила се она почетака разговора, наводећи да је и фотографија након постизања првог Бриселског споразума сама по себи слала јаку поруку.

Истиче да од представника две стране ни у једном тренутку није тражено да прелазе црвене линије које су имали – да од Србије није тражено да призна Косово, нити од Косова да себе негира као државу.

Говорећи о првом Бриселском споразуму и чињеници да је од тада прошло шест година, а да он није примењен, истакла је значај тога да договори буду примењени јер треба да олакшају живот обичних људи.

“То је био први споразум, никако није била идеја да буде и последњи”, рекла је Ештон на панелу “Одржива решења за Западни Балкан” у оквиру Београдског безбедносног форума.

Људима треба говорити каква ће им бити будућност, посебно младима, говорити им о томе да овај регион треба да буде место где ће желети да наставе живот, који ће се уклопити у једну ширу, оптимистичнију слику.

Упитана да ли су представници Београда и Приштине имали ту свест о хитности решавања питања, каже да нема сумње да су на разговоре дошли са озбиљношћу.

“Сами су рекли да су нервозни и то су и били и почели су да причају о практичним елементима, како могу да иду напред да се олакша живот људима”, рекла је она.

Подели на: