Најновије вести

ЕУ: Борел ће посетити регион када се формира влада у Приштини

Петер Стано, портпарол шефа европске дипломатије Жозефа Борела, рекао је да Београд и Приштина морају да допринесу окружењу које погодује обнављању преговора и суздрже се од акција које би могле да буду шваћене као провокација.

 

Након што је ЕУ позвала Приштину да што пре формира нову владу, портпарол шефа европске дипломатије Петер Стано најављује да ће Жозеф Борел посетити регион и Приштину након формирања владе, јер Западни Балкан сматра приоритетом свог мандата.

“Будући да Косово чека важан посао, потребно је да се формира нова влада што пре да би се радило на реформама, подржао економски и социјални развој, владавина закона и рад на брзом наставку дијалога са Београдом, уз посредовање ЕУ. То је у корист народа Косова и целог региона”, рекао је тим поводом и његов портпарол Стано у писаној изјави за приштински портал Експрес.

Навео је да је високи представник Жозеф Борел јасно рекао да је Западни Балкан приоритет у његовом мандату и да намерава да посети регион што је пре могуће, посебно Приштину након формирања владе.

Експрес пише да је Борелова канцеларија позвала Београд и Приштину да се суздрже од радњи и изјава које могу бити шваћене као провокације, како би дијалог био што пре настављен.

“Што се тиче дијалога… Косово и Србија заједно морају да допринесу окружењу које погодује пуном обнављању преговора и суздрже се од акција и изјава које би могле да буду шваћене као провокација”, рекао је Стано.

Борел, истиче се, жели и да се укину таксе на српске производе, јер је то кршење споразума ЦЕФТА и препрека за наставак преговора између Приштине и Београда.

“Наш став у вези с косовским порезом на производе из Србије и Босне и Херцеговине остаје непромењен – порез представља кршење ЦЕФТА споразума, подрива владавину закона, препрека је покретању дијалога и због тога би га требало укинути”, поручио је Стано.

На питање да ли ће Борел имати “црвене линије” у дијалогу Београда и Приштине и да ли ће питање разраничења бити на дневном реду, као што је то, како се наводи, урадила његова претходница Федерика Могерини, Стано је рекао да је то питање о којем ће одлучити учесници дијалога.

“Високи представник и потпредседник ЕУ олакшавају дијалог Београда и Приштине, процес који регулише Генерална скупштина Уједињених нација и подржавају га државе чланице ЕУ. На две стране је да одреде дневни ред дијалога, темпо и садржај”, нагласио је Стано.

Рекао је и да је циљ дијалога да се реше нерешена питања једном заувек, како би се “помогло и Косову и Србији на путу ка европским интеграцијама”.

“Дијалог, као што знате, има за циљ да реши сва нерешена питања једном за сва времена, помогне обема странама да напредују на европском путу и што је најважније побољшању живота људи, не само у Србији и на Косову, већ широм региона”, рекао је Стано.

Што се тиче формирања Заједнице српских општина из Канцеларије Борела кажу да очекују да странке спроведу све до сада постигнуте споразуме.

“Очекујемо да сви споразуми постигнути у оквиру дијалога уз посредовање ЕУ буду спроведени и поштовани”, рекао је Стано.

Подели на: