Најновије вести

ЕУ: Дијалог се наставља без Тачија ако Приштина одлучи ко представља интересе Косова

Дијалог између Србије и Косова неће бити заустављен упркос околностима створеним након објављивања оптужнице против косовског председника Хашима Тачија, преноси Коха.

eu

Званичници Европске уније рекли су да планирају да позову представнике Београда и Приштине на састанак овог месеца, док Сједињене Америчке Државе још нису одредиле датум.

Портпарол Европске уније за спољну и безбедносну политику Петер Стано рекао је за Коху да очекују да се дијалог обнови у јулу. Када је реч о заступљености у дијалогу, Стано је додао да косовске власти треба да одлуче како ће њихови интереси најбоље бити представљени.
“Очекујемо да ће се дијалог наставити овог месеца, као што је раније најављено. Тачан датум биће објављен благовремено. Није на Европској унији да одабере саговорнике, већ да Косово одлучи како ће њихови интереси најбоље бити представљени“, рекао је Стано.
Брисел је прошлог месеца предузео интензивну акцију у погледу поновног успостављања дијалога, након напора да се тај процес пресели у САД.
ЕУ је и даље једини посредник у дијалогу између Србије и Косова, у складу са резолуцијом УН усвојеном 2011.
Специјални представник Европске уније за дијалог између Србије и Косова и западни Балкан Мирослав Лајчак је недавно посетио Приштину и Београд како би упознао лидере са условима и планом дијалога.
Словачком дипломати ће моћне државе Запада пружити подршку у виду организовања самита, наводи Коха и подсећа да је један најављен овог месеца у Паризу, а домаћин би требало да буде француски председник Емануел Макрон.

Подели на: