Најновије вести

ЕУ критикује Приштину, Харадинај „има трауме” од Могеринијеве

 

Шефица канцеларије ЕУ на Косову Наталија Апостолова критиковала је косовску владу због увођења таксе од 100 одсто на српске и производе из БиХ, оценивши да је та одлука против преузетих међународних обавеза.

Поводом трогодишњице ступања на на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању Косова и Европске уније, Наталија Апостолова је затражила од власти у Приштини имплементацију ССП-а.
“Нажалост, постоје одлуке против обавеза ССП-а. То је такса на робу из Србије и Босне и Херцеговине. Такса од 100 одсто није само кршење ЦЕФТА већ и духа ССП-а. То ће ослабити конкурентни пут и учинити Косово мање привлачним за инвестиције”, рекла је Апостолова.

На истом скупу, конференцији о трогодишњици ССП-у у организацији “Епик института” у Приштини, косовски премијер Рамуш Харадинај, за неуспех спровођења ССП-а оптужио је Федерику Могерини.

“Не можемо постићи све циљеве Споразума о стабилизацији и придруживању, јер имамо потешкоће од стране комесарке Федерике Могерини. То нам је изазвало политичку трауму због разговора о територији”, рекао је Харадинај.

Он је похвалио ССП и додао да се Приштина обавезала да ће извршити своје међународне обавезе за јачање демократизације, успостављање стабилности, реформу администрације и оснаживање безбедности.

“ССП је нови почетак за косовску економију, тако да косовски произвођачи могу да извозе у ЕУ”, рекао је Харадинај и додао да “стара рана остаје недостатак визне либерализације”.

О отвореним питањима са Београдом, у косовској влади кажу да такса остаје, док Београд не испуни услове, а у противљењу евентуалној корекцији границе, добили су подршку немачких посланика.

Подели на: