Најновије вести

ЕУ обавезала Приштину на редовне извештаје о џихадистима повратницима

Одлазећи косовски министар унутрашњих послова Екрем Мустафа и комесар ЕУ за миграције Димитрис Аврамопулос потписали су споразум према коме се Приштина обавезала да ће подносити редовне извештаје Бриселу о борцима Исламске државе који се враћају на Косово.

 

Споразум предвиђа спровођење процена претње тероризмом на Косову и боље координационе механизме за спречавање насилног екстремизма, као и изградњу капацитета за борбу против прања новца и финансирања тероризма, пренео је Радио Слободна Европа на албанском језику.

Ови циљеви су, како се наводи, део Заједничког акционог плана за борбу против тероризма на Западном Балкану, који су министри унутрашњих послова земаља Западног Балкана потписали 5. октобра прошле године у Тирани.

У априлу ове године на Косово се вратило 110 грађана са ратишта у Сирији. Наводи се да су међу њима биле 32 жене и седамдесет четворо деце, а само четворица бораца.

Процењује се да се на ратиштима Сирије налазе десетине грађана Косова, али се не зна када ће бити враћени.

На основу споразума, ЕУ ће од Приштине тражити да у наредне две године подноси редовне извештаје о повратницима са сиријских ратишта и о њиховом процесу рехабилитације.

Приштина се тим споразумом обавезала да ће се изборити са изазовима које представљају њихов повратак и чланова њихових породица, што, како се наводи, укључује истраге и кривично гоњење дела која су починили.

Подели на: