Најновије вести

ЕУ тражи од Приштине дужи прелазни период за пререгистрацију

Европска унија затражила је вечерас од Приштине да омогући дужи прелазни период за пререгистрацију возила са српским таблицама.

 

 

ЕУ сматра да је јучерашња одлука Приштине, која је саопштила да ће пуна примена одлуке о пререгистрацији возила почети од 21. априла, “корак у правом смеру”, али да она “није усклађена са споразумима у дијалогу, који су обавезујући за обе стране”, и да Приштина “треба да омогући дужи прелазни период”, изјавила је портпаролка за спољн

Додаје да се ради о “доследном савету најближих партнера” Приштине, укључујући ЕУ и САД, и да је “разочаравајуће видети да то није прихваћено”.

Рекла је да Приштина “има право да постепено укине таблице КМ, али процес треба да се одвија на начин договорен у дијалогу и спроведен на инклузиван начина и уз консултације”.

Портпаролка ЕУ наводи да је споразум из 2016. године предвиђао “јасно секвенциран и дефинисан процес са роком од 12 месеци за процес постепеног укидања, који није испоштован”, те да Приштина треба да “омогући дужи прелазни период”.

Као и претходних дана, Масрали наглашава да је неопходно задржати смиреност.

“Позивамо све укључене стране да буду уздржане и избегавају било какве радње или реторику који би могли да угрозе стабилност на терену, посебно на северу Косова”, рекла је представница за медије ЕУ.

Поручила је да ће ЕУ наставити, “заједно са својим партнерима, да се ангажује” и са Приштином и са Београдом, а очекује да се “стране ангажују конструктивно и у доброј намери како би пронашле решење без даљег одлагања, уз пуну сагласност са споразумима у дијалогу”.

Подели на: