Најновије вести

ЕУ: Уважавамо конструктиван приступ Београда, жалимо због одлуке Приштине

ЕУ жали због одбијања Приштине да прихвати договор о учешћу грађана српске националности са Косова и Метохије на изборима за парламент и председника Србије 3. априла, саопштио је у Бриселу портпарол ЕУ Петер Стано.

 

“Уважавамо конструктиван приступ Србије у тражењу решења и жалимо што договор није постигнут, након што је Приштина одбацила конструктивни предлог земаља Квинте”, рекао је Петер Стано.

Портпарол ЕУ је нагласио да је таква одлука Приштине “у супротности са обавезама које је Косово преузело на свом европском путу и у супротности са принципом заштите права грађана, укључујући и права мањинских заједница”.

Стано је објаснио да је ЕУ деловала као посредник у контактима на највишем нивоу како би се нашла практична решења на основу аналогије са праксом гласања на претходним изборима, али да ти напори нису успели.

“Очекујемо да се Србија и Косово уздрже од изјава и потеза који би повећали тензије, да делују одговорно и ангажују се у преговорима у оквиру дијалога уз посредство ЕУ”, рекао је Стано и додао да у овом тренутку не може да саопшти када ће доћи до новог састанка Београда и Приштине на највишем политичком нивоу.

Подели на: