субота, 08. маја 2021. | 23:52

Еулекс још без сагласности Приштине за продужење мандата на Косову

Прошле су три недеље од када је истекао мандат Еулекса на Косову, што је требало да се настави разменом писама између ЕУ и председника Косова, као што је то била пракса у прошлости, пише Коха.

Председник Косова Хашим Тачи није потписао ову размену писама, наводи овај приштински медиј.
Ово је изазвало забринутост у ЕУ, иако инсистирају да са или без ове размене писама Еулекс има мандат на Косову “према међународном праву и косовским законима”.
На питање Кохе на којим одредбама међународног права и косовских закона Еулекс темељи свој мандат, чак и ако га председник више не сматра правним мандатом, у ЕУ није било дефинитивних одговора.
Али дипломате из држава чланица тврде да Еулекс има неке основе на којима своје присуство на Косову сматра јасним мандатом. Једна од тих основа сматра се Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН, пише Коха.
Затим, “заједничка акција” која је усвојена у фебруару 2008, непосредно пре проглашења независности и “оперативног плана”, који је такође одобрила ЕУ.
“Чак ни за Косово, не би било добро навести као главну базу Резолуцију 1244 Савета безбедности, коју и ми и Косово желимо да угасимо. То ставља земље које су признале Косово у лош положај”, рекао је дипломата из земље чланице ЕУ.
У Унији међутим, тврде да још увек верују да ц́е председник Тачи потписати размену писама и подсец́ају да Еулекс на Косову више нема извршни мандат, али присуство ове мисије је неопходно, јер је преузело задатке повезане са са акцијама “Специјализованих већа Косова”.
Иако ЕУ инсистира на томе да Еулекс има мандат “по међународном и косовском закону”, неке дипломате су забринуте због недостатка размене писама са председником Тачијем за продужење мандата. Јер, након више од 11 година мандата, стиче се утисак да ова мисија није више прихватљива за становнике Косова.

Подели на: