понедељак, 26. октобра 2020. | 19:38

Еулекс: Надгледаћемо рад косовских судова, не пружамо правну помоћ

Тренутни мандат мисије Еулекса укључује снажно надгледање рада косовских судова, што Еулексу омогућава да се усредсреди на предмете “високих профила”, укључујући и ратне злочине на којима је претходно радио, поручују представници мисије.

 

Одговарајући на Тањугово питање да ли Еулекс, с обзиром на то да има надлежност “надгледања”, може да гарантује правичност поступака против Срба, из Мисије наводе да је пренос случајева косовским судовима из Еулекса спроведен у потпуности у складу са међународним стандардима за људска права, укључујући и процену ризика за све списе предмета.

Истовремено, на питање да ли Срби које се процесуирају пред косовским судовима могу обратити Еулексу за помоћ уколико имају примедбе на суђење, у Мисији наводе да Еулекс никада није пружао правну помоћ.

Подсећају и на то да је Еулекс предао своје извршне одговорности, те да више није у могућности да пружа информације о предметним поступцима, а да су за све даље информације надлежни косовски судови.

Од када је Еулекс отпочео своје извршне функције у правосудном систему Косова 2008. године, Мисија је постепено, упоредо са порастом локалних капацитета, са функционисања у судским већима чији су сви чланови били из Еулекса и оних са већином чланова из Еулекса прешла на судска већа са већином локалних судија, наводи се у одговору Еулекса.

Додаје се да су у складу са мандатом од 2018. до 2020. године, усвојеним од стране Савета Европске уније, Еулексу укинуте извршне функције у правосуђу, па да су због тога сви полицијски, тужилачки и судски списи предмета на којима је Мисија радила током својих претходних мандата предати косовским надлежним органима.

Влајић: Суђења Србима мучна и мукотрпна

Адвокат Небојша Влајић, који је бранио једног од лидера косовских Срба, убијеног Оливера Ивановића, рекао је да су суђења Србима пред косовским судовима веома мучна и мукотрпна јер, како каже, мора да се доказује невиност “пред људима који то неће да чују, пред онима који неће објективно да размотре доказе и пред онима за које унапред не верујете да могу да донесу правичну одлуку”.

Уз то, окривљеним Србима ће судити искључиво локалне судије без икаквог утицаја и учешћа Еулекса, односно страних судија, упозорава он и подсећа на то да на КиМ има седам судова у седам градова, међутим, ни у једном граду, осим у Приштини, ти предмети за то неће моћи да се суди.

“Неће моћи да се суди ни у Косовској Митровици, где су већина судија Срби. То практично значи да Срби неће бити међу судијама, али и ако их буде, то ће бити врло занемарљив број”, истакао је Влајић.

О суђењима на Космету говори и податак да Еулекс није осудио никог из ОВК за неке од монструозних злочина – на пример, убиство жетелаца у Старом Грацком, убиства српске деце у Бистрици или дизања у ваздух аутобуса “Ниш експреса”.

Медијски наводи да су косовски судови почели рад на 11 предмета везаних за ратне злочине, а који се односе и на држављане српске националности, међу којима су генерали Божидар Делић, Љубиша Диковић и Момир Стојановић, изазвала је забринутост у српској јавности.

Премијерка Ана Брнабић, реагујући на најаве да ће сви случајеви бити преузети, изјавила је раније да не очекује да ће се косовски судови, који су од Еулекса преузели случајеве ратних злочина, на озбиљан начин бавити тим послом.

Подели на: