Најновије вести

Еулекс полиција појачава снаге на КиМ

Почевши од данас, Еулекс ће у наредних неколико недеља ојачати своју Специјализовану полицијску јединицу на Косову и Метохији, резервном групом од 92 жандарма, и биће придружени контингенту од 105 пољских полицајаца.

 

 

Резервна полицијска јединица је састављена од 92 припадника Европских жандармеријских снага (ЕУРОГЕНДФОР) из Португалије, Француске и Италије, и привремено ће бити распоређена на КиМ како би се ојачали капацитети постојеће Специјализоване полицијске јединице Еулекса (СПЈ), саопштено је из Еулекса у Приштини.

Резервна СПЈ ће подржати Еулекс у испуњавању његових задатака, као друга инстанца за реаговање на безбедносне ситуације на КиМ, по потреби и имајући у виду безбедносно окружење.

Еулексова јединица је друга инстанца за реаговање на безбедносне ситуације на КиМ, као део трослојног механизма за реаговање на безбедносне ситуације, у оквиру којег је косовска полиција прва инстанца за реаговање на безбедносне ситуације, Еулекс је друга а Кфор трећа инстанца за реаговање на безбедносне ситуације.

Еулексова редовна СПЈ јединица броји 105 пољских полицајаца стационираних у Митровици. Резервна СПЈ, коју је обезбедила ЕУРОГЕНДФОР, има 92 жандарма и то 42 из Португалије, 28 из Француске и 22 из Италије.

Они ће бити смештени у бази за подршку Еулексу, која се налази у Косову Пољу и биће под командом Еулекса. Очекује се да ће први тим стићи данас.

У саопштењу се наводи да “распоређивање резервне СПЈ показује одлучност Еулекса да настави да подржава стабилност Косова и доприноси безбедности жена, мушкараца, девојчица и дечака из свих заједница на Косову”.

У саопштењу се објашњава да су европске жандармеријске снаге оперативне, унапред организоване, робусне и брзо распоредиве интервентне полицијске снаге.

Еулекс Специјализована полицијска јединица је друга инстанца за реаговање на безбедносне ситуације на КиМ и пружа сталну подршку капацитетима косовске полиције за контролу маса и немира кроз саветовање и заједничку обуку.

Циљ друге инстанце за реаговање на безбедносне ситуације је деескалација тензија и успостављање јавног реда, као и заштита живота, интегритета и имовине погођеног становништва.

Подели на: