Најновије вести

ЕУЛЕКС: Проблем несталих не сме бити политизован

Експерт ЕУЛЕКСА и заменица директора Косовског института за форензичку медицину, Тарја Формисто, у разговору са новинаром Дојче Веле указала је да проблем несталих не сме бити политизован.

 

“Трагање за несталима на Косову је мукотрпан посао. Он не може да функционише без сарадње Београда и Приштине. Тема несталих особа је једна од најтрауматичнијих када је реч о сукобима у бившој Југославији. За време тих сукоба, тела су сакривана како би се прикрили докази и избегле казне за починиоце злочина. Нажалост, ни Косово није било изузетак и данас имамо више од 1.640 особа из свих заједница које се воде као нестале”, рекла Формисто.

Упитана какви су досадашњи резултати форензичара ЕУЛЕКС на Косову, Формисто је рекла да је од почетка мандата на Косову 2008. године искусан тим форензичких стручњака ЕУЛЕКС 653 пута био на терену.

“Идентификовано је 456 особа, укључујући 316 несталих. То је било могуће захваљујући доброј сарадњи са косовским и српским институцијама, баш као и са међународним организацијама, као што су Међународни комитет Црвеног крста или Међународна комисија за нестале особе”, казала је она.

На питање да ли Београд задржава информације о несталим особама као што то тврде власти тзв. Косова, Формисто је одговорила да је сарадња њеног тима са српским и институцијама тзв. Косова добра, али је истакла да би обе стране требало да уложе већи труд и покажу већу вољу за разменом информација, јер би сви имали користи од веће транспаретности.

“Конкретан пример сарадње са српским властима је рад нашег тима у Кижевку, великом каменолому у Србији. То је место где се надамо да ће нам снимање из ваздуха помоћи да лоцирамо остатке несталих особа. Чим нам пандемијска ситуација дозволи да наставимо с радом, наставићемо с проценом ситуације на месту где би, судећи по снимцима из ваздуха, остаци требало да се налазе”, рекла је Формисто.

Према њеним речима, проблем несталих је питање људских права.

“То право не сме бити политизовано, нити сме постати део било које политичке агенде. Континуиран рад на расветљавању судбине несталих ће промовисати помирење у читавом региону и допринети да се успостави трајни мир на Западном Балкану”, закључила је Тарја Формисто, експерт ЕУЛЕКСА.

Подели на: