Најновије вести

Евидентирање потреба корисника социјалне помоћи

Представници ПО општине Зубин Поток у посети најугроженијим породицама

 

У плану је изградња кућа за потребе сиромашних породица јер је и та активност већ започета. Евидентно је, међутим, да има сиромашних породица које се никад нису јавиле за неку помоћ

Општина Зубин Поток у сардњи са Центром за социјални рад и Црвеним крстом Србије од почетка године реализује акцију обиласка најугроженијих пододица и доделе пакета хране и хигијене. Поред тога представници општине, Центра за социјални рад и ЦК Србије и ЦК за Косово и Метохију су евидентирали проблеме са којима се сусрећу ове породице. Ради се углавном о породицама које немају кров над главом нити је ико од њихових чланова запослен. Према речима Мирјане Вучетић, члана УО општине Зубин Поток акција обиласка корисника социјалне помоћи се и даље наставља јер има још сиромашних породица. Општина има слуха за њихове проблеме и решаваће их и даље. У плану је изградња кућа за њихове потребе јер је и та активност већ започета. Евидентно је, међутим, да има сиромашних породица које се никада нису ни јавиле за било какву помоћ.

Обилазак породица у околним селима

Председник ПО општине Зубин Поток Срђан Вуловић је почетком јануара са својим сарадницима обишао је и село Шипова и породици Краговић уручио мотокултиватор. Ова породица бави се производњом меда и малина. Након тога председник Вуловић обишао је и село Ранчиће и разговарао са мештанима, а малишанима уручио новогодишње пакетиће.
– До сада смо обишли 30 породица од којих су многе са више деце а има и старачких домаћинстава. Имамо и десетак пордица које су настала из мешовитих бракова између Албанки из Албаније и наших људи у општини. У свим овим породицама има по неколико деце.У селу Дрен имамо случај где четири брата имају 12 деце. Посебно је угрожена породица у којој нико не ради а од четворо деце једно је оболело од канцера. Наша општина има слуха за проблеме свих ових пордица међу којима је и једна хранитељска, рела нам је Мирјана Вучетић..
Представници ПО општине Зубин Поток Немања Јакшић и Мирјана Вучетић и директор Центра за социјални рад Зубиног Потока Вања Јакшић у првим данима нове године обишли су и мештане села Дрена, Јабуке, Драгаљице, Вукојевића, Јеремића, Пресеке како би видели на који начин им општина може помоћи и решити одређене проблеме са којима се суочавају. И у наредним данима представници општине наставиће обилазак становништва како би се упознали са њиховим проблемима и како би им помогли да их на најбољи и најбржи начин реше.

Разговори о потребама и проблемима

Општину Зубин Поток и Црвени крст у Зубином Потоку посетили су и руководилац у групи за социјалну помоћ и хуманитарна питања у Канцеларији за Косово и Метохију Милена Пртењак, службеник у Канцеларији за КиМ Мина Кукољ, представник Црвеног крста Србије Јелена Радоичић и представник Црвеног крста за Косово и Метохију Војкан Дробњаковић. Њих су у Зубином Потоку дочекали секретар Црвеног крста Славујко Божовић, као и члан ПО општине Зубин Поток Мирјана Вучетић и директор Центра за социјални рад ове општине Вања Јакшић. Овом приликом присутни су се упознали са радом и досадашњим активностима Црвеног крста на овим просторима, као и о плановима за неке наредне активности.
Представници ПО општине Зубин Поток су у овој години обишли најугроженије мештане села Горњи Јасеновик и разговарали о њиховим проблемима и потребама и како им општина може помоћи.
У оквиру помоћи и подршке најугроженијим житељима Ибарског Колашина, чланови ПО општине Зубин Поток и директор Центра за социјални рад Зубиног Потока Вања Јакшић обишли су село Чукиће где су разговарали са мештанима и корисницима социјалне помоћи. Сврха ових посета је да се увиди шта је тим породицама најнеопходније и на који начин им општина може помоћи, како би у 2020. години неопходна помоћ и била реализована.
С.Ђукић

Подели на: