Најновије вести

Европски парламент изгласао Резолуцију о Србији

Са 461 гласом “за” и 53 “против”, Европски парламент изгласао резолуцију о Србији којом се Београд позива на независну међународну истрагу о неправилностима на последњим изборима у Србији.

 

 

Документ који су усвојили европарламентарци позива на упућивање експертске мисије и условљавање даље финансијске помоћи ЕУ Србији поправљањем изборних услова.

Нису гласала 43 посланика од 557 који су били у сали парламента.

Европарламентарци очекују коначни извештај ОЕБС/ОДИХР-а о изборима и позивају Србију на примену препорука ове институције и Венецијанске комисије, знатно пре наредних избора.

Европски парламент позива на независну истрагу коју би спровели “респектабилни међународни експерти и институције, како би испитали нерегуларности на парламентарним, локалним и покрајинским изборима, а посебно у изборима за Град Београд”, јер, како се наводи, “неке тврдње које се односе на организовану миграцију бирача излазе из оквира које покрива извештај ОЕБС-а и ОДИХР-а”.

ЕП подржава и брзо слање “ад хок мисије за утврђивање чињеница” у Србију, уз само учешће ЕП-а.

Европски парламент наглашава да “преговори са Србијом могу да се наставе само када земља направи значајан напредак у реформама, али и у потпуности спроведе препоруке ОЕБС-а и Венецијанске комисије о изборним условима”.

“Ако Србија не поправи изборне услове, или ако истрага покаже директну умешаност српских власти у изборну превару, ЕУ фондови треба да буду суспендовани, због грубог кршења владавине права у случају избора”, напомиње се у Резолуцији.

Резолуција није правно обавезујућа.

Подели на: