Најновије вести

Фабрици: Без одлагања наћи свеобухватно решење за КиМ

Шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици рекао је да је без одлагања потребно наћи свеобухватно решење између Београда и Приштине које би било на корист грађана у региону.

 

Фабрици је, понављајући став да ће ЕУ наставити да у томе посредује и подржава, упутио на речи шефице европске дипломатије Фередике Могерини да “статус кво очигледно није одржив”.

“Свеобухватан споразум ће утрти пут даљим инвестицијама, привредном расту и запошљавању. Његов садржај, који ће обухватити сва нерешена питања, треба да дефинишу две стране”, истакао је Фабрици.

Како је рекао, садржај споразума чије се решење “не може споља наметати”, мора у потпуности да буде у складу са међународним правом и правним тековинама ЕУ, као и да има подршку региона, “имајући при томе на уму потребу за просперитетом и опипљивим напретком на европском путу обеју страна”.

Одговарајући на питање да ли извештај ЕК садржи и политичке оцене, како је рекла премијерка Ана Брнабић, Фабрици је поновио уверавања да је извештај чињеничан и избалансиран, као и да се заснива на најразличитијим изворима.

“То је оцена испуњености европских критеријума дефинисаних у копенхашким критеријумима. ЕУ жели да види спровођење реформи којима ће се испунити критеријуми ЕУ. Извештај никад није био толико јасан и директан о питањима која треба решити под хитно и одлучно”, закључио је Фабрици.

Подели на: