уторак, 30. маја 2023. | 00:01
Најновије вести

Фабрици и Шиб: Дијалог Београда и Приштине наставити што пре

Разговори Београда и Приштине треба да буду настављени што пре, јер је дијалог важан за стабилност читавог региона Западног Балкана, поручили су амбасадор Немачке у нашој земљи Томас Шиб и шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици.

 

Разговори Београда и Приштине треба да буду настављени што пре, јер је дијалог важан за стабилност читавог региона Западног Балкана, поручили су данас амбасадор Немачке у нашој земљи Томас Шиб и шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици.

Шиб и Фабрици, који су учествовали на панелу “Изазови за регионалну стабилност” на 19. економском самиту у Београду, оценили су да политичка стабилност региона утиче на све економије на Западном Балкану.

Шиб је рекао да је са тачке гледишта Берлина, проширење Европске уније на Западни Балкан и даље приорит, иако се, како наводи, у јавности у Србији често могу чути оцене да западним земљама пријем држава ЗБ у ЕУ није у врху агенде.

Немачки амбасадор је говорећи о изазовима за регионалну стабилност на Западном Балкану навео да би дијалог Београда и Приштине требало наставити и то како је рекао, “што пре без сваке сумње”.

Говорећи о имиџу ЕУ у Србији, а на коментар модератора да се у делу јавности често може чути да “ЕУ измишља нове услове за нашу земљу”, што утиче на перцепцију домаће јавности о Унији, Шиб је потврдио да би имиџ Уније могао да буде бољи, али да на томе треба да раде и државне институције.

“Наше напоре треба да допуни позитивна порука које би пренела Влада Србије како би се пренела позитивнија слика о Европској унији”, рекао је Шиб.

Говорећи о регионалној стабилности, шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици изјавио је да дијалог између Београда и Приштине представља веома важан чинилац за стабилност у региону, додајући да је главно питање како се може успоставити нормализација односа.

“ЕУ ће искористити сопствена средства да погура дијалог, али тај процес мора бити одржив и донет договором, а не да буде наметнут од трећих лица”, рекао је Фабрици.

Француски амбасадор у Србији Жан Луј Фалкони рекао је да је за њега чудно што се у региону Западног Балкана одваја процес стабилности од процеса демократизације.

Он је на истакао да је за његову земљу стабилност један “инклузиван оквир” који обухвата и демократију, као и економски и друштвени развој, те да није могуће успоставити стабилност без демократије.

Фалкони је подсетио на посету француског председника Емануела Макрона Србији и нагласио да је то био тренутак када је Француска послала поруку да жели да буде присутна у региону.

Француски амбасадор истиче да су процес спровођења реформи и приближавање ЕУ, паралелни токови.

“Мора да се ради на институционалним реформама. Битно је оно што је рекао Макрон, да реформе морају да се учине реалним, да могу да осете грађани, и да то није нешто што ће се догодити за 30 година, него нешто што се дешава управо сада”, наглашава Фалкони.

Аустријски амбасадор у Србији Николаус Лутероти истакао је да постоји позитиван развој на Западном Балкану, као и стабилно окружење, али да је важно бавити се владавином права.

Приступање ЕУ је још најбољи инструмент за трансформацију Западног Балкана и могућност да се регион учини квалитетним, додао је Лутероти.

“Потребне су кредибилне реформе, али истовремено, и кредибилна порука коју ЕУ треба да пошаље региону” рекао је Лутероти и додао да је то став и аустријске владе.

Он је закључио да је сада важан моменат да се отворе преговори за приступање са Северном Македонијом и Албанијом.

Подели на: