среда, 22. септембра 2021. | 09:39

Фабрици: Нормализација односа Београда и Приштине за напредак ка ЕУ

Шеф делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици представио је премијерки Србије Ани Брнабић Годишњи извештај Европске комисије о Србији. Фабрици је истакао да је питање нормализације односа Приштине и Београда је кључно за стабилност у региону и да је то кључни елемент у напретку Србије ка чланству у Унији. Брнабићева је оценила извештај као позитиван, јер препознаје напретке у појединим областима.

 

Фабрици је, након уручења Извештаја премијерки Ани Брнабић, указао да је у годишњем извештају Европске комисије (ЕК) о нашој земљи забележено да је Србија потпуно посвећена дијалогу по питању КиМ, као и да треба да настави да доприноси повољном амбијенту како би се на крају дошло до правнообавезујућег споразума са Косовом.

Указао је и на процену имплементације читавог низа раније постигнутих споразума и чињеницу да је ЕК забележила у Извештају да је Србија показала суздржаност у реаговању на таксе Приштине.

“Али, треба (Србија) да настави да доприноси повољном амбијенту како би се на крају дошло до правнообавезујућег споразума са Косовом. Констатује се да је тај споразум ургентан и кључан како би и Србија и Косово могли да свако на свом европском путу напредују”, навео је Фабрици.

Фабрици је рекао да је извештај европске комисије о Србији констатовао да има напретка у неким областима, али да она мора да буде одлучнија и још значајније да појача своје напоре у неким главним подручјима као што су јачање демократских институција и владавина права.

Навео је да су области у којима треба појачати реформе правосуђе и борба против корупције и криминала и остваривање основних права.

Шеф делегације ЕУ је указао и на важност јачања демократских институција као што је парламент, “како би се обезбедио међупартијски дијалог и обезбедила надзорна функција парламента над извршном власти”.

Фабрици је рекао по питању уставних промена треба наставити сарадњу с Венецијанском комисијом и додао да то треба завршити у парламенту.

“Треба даље радити на томе ради успостављања независног и самосталног правосудног система”, рекао је Фабрици.

Додао је да је у извештају Европске комисије констатовано да већ другу годину нема напретка у слободи изражавања.

Фабрици је истакао да је приметно да постоји напредак у развоју економије, као и да постоји регионална сарадња која треба да буде мотор за цео регион.

Брнабић: Извештај позитиван, али има и политичке оцене

Премијерка Ана Брнабић рекла је да је извештај ЕК о Србији у основи позитиван, јер препознаје напредак у неким областима, пре свега у економији.

Изразила је очекивање да у будућности више неће бити политичких оцена о напретку ка ЕУ када је реч о неким важним областима.

“Да се избегну политичке оцене и да се оцене о напретку своде на чињенице, а не на политичке прерцепције неких страна”, рекла је Брнабићева на конференцији за новинаре у Влади Србије.

Премијерка је рекла да је пре конференције имла “отворен састанак” са Семом Фабрицијем и да му је пренела очекивање да политичке оцене не утичу на оцену европских интеграција наше земље.

“Извештај је у неким областима веома занимљив, занимљивији него уобичајено”, оценила је Брнабићева.

Подели на: