Најновије вести

Фила: Све иде ка томе да се не потврди оптужница против Тачија

Београдски адвокат Тома Фила каже да није јасно у ком статусу косовски председник Хашим Тачи разговара у Хагу са представницима Специјализованог тужилаштва и суда, јер је оптужница већ подигнута, а није потврђена, те све иде у правцу да судија оптужницу не потврди, пише Тањуг.

 

За саслушање код тужиоца је касно, јер је оптужница подигнута, а за саслушање у суду је рано. Док оптужница не стане на правну снагу, фактички није потврђен његов статус оптуженог, већ је он грађанин који чека на одлуку о статусу”, рекао је Фила Тањугу.
Ако се, како је Тачи јуче после саслушања рекао новинарима, разговара о техничким питањима, то је, према мишљењу Филе, потез у правцу да судија не потврди оптужницу.
“То је једини циљ који би Тачи могао да има”, рекао је Фила, оцењујући да је све то “фарсично”.
Подсећајући да су Специјализована већа и тужилаштво Косова са седиштем у Хагу основана косовским законима које је донео тамошњи парламент, адвокат не искључује да тај закон буде и укинут до октобра.
Иначе, 24. октобра истиче рок за потврђивање оптужнице против Тачијаи других.
“До октобра су могуће све политичке комбинације, а ако му се дозволи да нешто сада каже, можда не потврде оптужницу”, навео је Фила.
Тај суд ће према његовом мишљењу изгубити сваки смисао уколико буде судио само “обичним кољачима”, а не и Тачију, Кадрију Весељију, Рамушу Харадинају.

Подели на: