понедељак, 16. маја 2022. | 17:52
Најновије вести

Филозофски факултет у Митровици по први пут организатор Филозофијаде, до сада пријављено 1.100 студената

Студентски парламент Филозофског факултета у Косовској Митровици, организује Филозофијаду која ће ове године на Охриду окупити више од 1.100 студената из читавог региона.

 

Филозофски факултет Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, основан 1960. године – по први пут је организатор манифестације која окупља студенте филозофских факултета из Србије и региона.

Организација Филозофијаде представља пре свега велику одговорност, част и задовољство за младе људе из поменуте високошколске установе, који се јако труде да буду добри домаћини ове године.

„Ово нам стварно много значи када је промоција града и факултета у питању, јер нам је циљ да људи чују да постоји још неки универзитет осим оног у Београду. Наш факултет и град ће после овога бити видљивији у региону“, каже за Радио Контакт Плус Милан Рајек из Организационог одбора.

Гласање за организатора наредне, одржава се последњег дана претходне Филозофијаде. Право гласа имају сви учесници, а новог домаћина бира већина, објашњава наш саговорник.

„Лобирање је трајало годинама уназад, с обзиром на то да наш факултет никада у историји није организовао једну овако велику манифестацију. Три-четири године причали смо са учесницима Филозофијада, убеђивали смо их да је време да неко из овако мале средине добије организацију једне тако велике манифестације. Наишли смо на одобрење са њихове стране. Уз велики труд, залагање и разумевање управе нашег факултета – успели смо да добијемо организацију једне овако велике и значајне манифестације, не само за наш факултет него и за наш град“, додаје Рајек.

Филозофијада ће бити одржана од 3. до 8. маја у хотелу “Десарет” на Охриду (Северна Македонија).

До сада је потврђено учешће 1.100 студената из Србије, Црне Горе, Северне Македоније, БиХ, Хрватске и Бугарске, открива наш саговорник.

„Изабрали смо Охрид због нешто блажих епидемиолошких мера које су на снази у Северној Македонији. За улазак у ту земљу није потребна потврда о вакцинацији, већ негативан антигентски тест. Мислимо да је то олакшавајућа околност за наше студенте имајући у виду то колико тај тест кошта. Долазак више од 1.000 студената из читавог региона захтева одређену инфраструктуру, а овај хотел поседује три спортска терена у склопу комплекса, приватну плажу, изоловани смо од града, тако да верујем да бука коју ствара толика група људи неће сметати становницима Охрида“, појашњава Рајек.

Филозофијада је превашодно намењена студентима филозофских факултета. Међутим, Рајек наглашава да се могу пријавити и студенти других факултета.

„У организацији Филозофијаде учествује више од 20 људи. Реч је о великом логистичком подухвату. Треба формирати тимове који ће се такмичити у фудбалу, кошарци, одбојци, пикаду, стоном тенису, шаху итд. Биће дебата, квизова, а ту су дневне и ноћне журке, ди-џејеви, обезбеђење које ће се постарати да све буде у најбољем реду. Организована је и вожња бродом до манастира Свети Наум. Биће и журка на отвореном, током крстарења Охридским језером. Никоме неће бити досадно, гарантујемо!“

Они који желе да од 3. до 8. маја у хотелу “Десарет” на Охриду уживају у ономе што је Студентски парламент Филозофског факултета у Косовској Митровици припремио – издвојиће 120 евра, а то је цена која обухвата превоз и пет пуних пансиона.

Подели на: