петак, 02. јуна 2023. | 17:47
Најновије вести

“Финални споразум Београда и Приштине у наредним месецима, не годинама”

Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак намерава да организује састанак у оквиру дијалога Београда и Приштине.

 

И то чим се формира влада у Приштини и отворе границе за путовања, сазнаје Тањуг у Бриселу.

Лајчак је то рекао у уторак амбасадорима држава чланица ЕУ у Одбору за политику и безбедност, наводе дипломатски извори у Бриселу.

Према наводима из дипломатских извора, Лајчак је оценио да би до финалног споразума о нормализацији односа Београда и Приштине требало да дође “у наредним месецима, а не годинама”.

Он је представницима земља чланица ЕУ пренео спремност председника Србије Александра Вучића да се “што пре врати дијалогу” и навео да још није био у конакту са косовским председником Хашимом Тачијем, нити са америчким изаслаником Ричардом Гренелом.

Лајачак је додао да ће у наредним данима интензивирати контакте са представницима Београда и Приштине у циљу организације састанка.

Према његовим речима, епидемиолошка ситуација и отврање граница биће пресудни за први “физички састанак” у Бриселу, до кога би могло да дође и пре избора у Србији планираних за 21. јуни.

ЕУ и Белгија су најавиле да ће своје границе отворити за путовања око 15. јуна.

На видео састанку Мирослава Лајчка са амбасадорима земљан чланица било је речи и о размени територија као могућем решењу косовског проблема.

Извори Тањуга наводе да је Немачка поновила своје противљење оваквом ишоду дијалога, што су подржале још неке земље чланице.

Истовремено, Француска, која се није експлицитно изразила против размене територја, поручила је да је предедник Емануел Макрон спреман да помогне брзом наставку дијаога.

Све земље чланице сложиле су се да решење дијалога Беогрда и Приштине мора да буде у складу са међународним правом и регионалном стабилношћу.

Земље чланице подржале су сарадњу са САД у оквиру постисања споразума Београда и Приштине, али и нагласиле да је ЕУ та која је главни посредник.

Још једном је поручено да је позитиван ишод дијалга Беогарда и Приштине неопходан услов за напредак на ЕУ путу за обе стране.

Дијалог Београда и Приштине и будућност западног Балкана биле су теме панела који је данас одржан у Бриселу, а специјални изасланик ЕУ Мирослав Лајчак написао је раније данас на Твитеру да је добио подршку 27 земаља чланица, за наставак дијалога Београда и Приштине.

Подели на: