Најновије вести

Фон дер Лајен: Врата ЕУ отворена за Западни Балкан

Кандидаткиња за председницу Европске комисије Урсула фон дер Лајен је, представљајући програм нове Европске комисије, поручила да врата ЕУ за Западни Балкан остају отворена. Нагласила је да ће ЕУ добити геополитичку Комисију која јој је “хитно потребна”.

 

Урсула фон дер Лајен рекла је да нова Европска комисија треба да покаже пријатељима на Западном Балкану да са њима дели исти континент, историју и културу и да ће делити исту судбину.

“Наша врата остају отворена”, поручила је Фон дер Лајенова обраћајући се посланицима Европског парламента у Стразбуру.

Урсула фон дер Лајен каже да је задовољна што у свом тиму има искусне дипломате као што су Жозеп Борељ и Оливер Вархељи, који ће промовисати и штитити интересе ЕУ и подржати партнере ЕУ.

“Јачаћемо наше партнере кроз сарадњу, јер јаки партнери чине јаку ЕУ”, каже Фон дер Лајенова.

Поред Западног Балкана, који је био прва тачка у представљању програма нове Европске комисије, Фон дер Лајенова је фокус ставила на заштиту климе, улогу ЕУ у спољнополитичким дешавањима, трговину и економију ЕУ, дигитализацију и иновације.

Нагласила је да ће ЕУ добити геополитичку Комисију која јој је “хитно потребна”.

“Земље истока, запада, југа и севера требају правог партнера у ЕУ”, оценила је Фон дер Лајенова.

Урсула фон дер Лајен је поручила да ЕУ није само политика, закони и тржиште већ да су јој на првом месту људи и њихове аспирације о слободи, вредностима и бољој будућности.

“Током наредних пет година радићемо на трансформацији сваког дела нашег друштва и економије”, навела је будућа председница ЕУ.

Поручила је посланицима Европског парламента да су заједно саставили одличан тим ЕУ и да од Парламента тражи подршку за “нови почетак Европе”.

“Ми смо спремни, а још важније, Европа је спремна. Хајде да почнемо да радимо”, закључила је Фон дер Лајенова.

Европски парламентарци ће након излагања Урсуле фон дер Лајен и дебате гласти за давање мандата целој Европској комисији, укључујући и председницу Урсулу фон дер Лајен, шефа дипломатије ЕУ Жосепа Бореља и 25 номинованих комесара.

Уколико добије очекивано “зелено светло” Европског парламента, Европска комисија петогодишњи мандат почеће 1. децембра.

Подели на: