Најновије вести

Фон Крамон: Гренел је желео да заобиђе ЕУ и Куртијеву владу

Известилац за Косово у Европском парламенту Виола фон Крамон изјавила је да је специјални амерички изасланик Ричард Гренел желео да заобиђе Европску унију и бившу владу Аљбина Куртија, преноси Коха.

 

Гренел је желео да заобиђе ЕУ и бившу демократску владу. Ако бисте погледали време и начин његових изјава, он уопште није имао намеру да помогне ЕУ. Рекла сам да ако желимо дугорочну стабилност у региону, требаће нам и ЕУ и САД. Не можемо их делити и морамо имати дијалог са ЕУ као главним посредником”, рекла је Фон Крамон.
Састанак који је 27. јуна у Белој кући сазвао Гренел отказан је након што је Специјално тужилаштво подигло оптужницу против председника Косова Хашима Тачија, подсећа Коха.
Дијалог се наставља сутра у Бриселу, а Косово ће представљати премијер Авдулах Хоти.
Фон Крамон је политичку ситуацију на Косову назвала веома крхком.
“Срећна сам што видим да ЕУ наставља са дијалогом између Београда и Приштине и знам да је Хоти веома посвећен успеху процеса. Тешко је проценити њихов рад након тако кратког времена. Многа питања на Косову не могу се брзо решити, попут корупције, владавине права, здравства или образовног система. Реформе захтевају дуже време и дубље промене, али се надам да ће Хотијева влада доказати спремност да делује”, рекла је она.
Фон Крамон је, такође, навела да је Косово одавно заслужило визну либерализацију.

Подели на: