Најновије вести

Фондација “Привредник” ове године доделила 20 стипендија за студенте на КиМ

Фондација “Привредник” из Новог Сада и ове године изабрала је групу талентованих студената Приштинског универзитета са привременим седиштем у Косовској Митровици које ће стипендирати у наставку школовања.

 

Реч је о групи од 20 студената који потичу из социјално угроззених породица, а прошле и претпрошле године “Привредник” је одобрио 27 стипендија за студенте јединог српског универзитета на Косову и Метохији.

Управитељ фондације професор Јова Радић навео је да је Управни одбор “Привредника” ове године одлучио да сви студенти са Приштинског универзитета са привременим седиштем у Косовској Митровици који су конкурисали, а имају пребивалиште на КиМ, добију стипендију.

Он је, после разговора са руководством Универзитета и добитницима стипендија, прецизирао да је месечни износ стипендије 10.500 динара, а да су питомцима на располагању и други облици помоћи фондације, као што је помоћ породици у случају непредвиђених околности, као и подршка за стручно усавршавање.

Радић је најавио да ће “Привредник” настојати да од наредне године омогући својим стипендистима да бесплатно уче један страни језик.

“Трудићемо се да од наредне године функционишемо преко кровне институције која би се звала Свепривредников Сабор, који би био основан у Београду и окупио све привредникове фондације, а које тренутно функционишу у Новом Саду, Загребу и Бањалуци”, казао је Радић, прецизиравши да фондација у Србији тренутно има око 140 питомаца.

Заменик директора Канцеларије за КиМ Дамјан Јовић оценио је да је активност фондације “Привредник” порука солидарности са нашим народом у покрајини, као и порука да ззелимо да стварамо друштво једнаких могућности за све младе људе који су вредни и жељни знања, и вољни да се боре за бољу будућност, како своју тако и својих породица, али и свог народа и дрззаве.

Јовић је захвалио представницима фондације “Привредник” зато што сада већ традиционално помажу студенте Приштинског универзитета са привременим седиштем у Косовској Митровици, али и због тога што су препознали потребу да привредни субјекти почну да улаззу у развој наших академских и стручних капацитета на КиМ.

“Нажалост нема превише компанија и фондација које су одлучиле да се одрекну дела свог добитка у корист унапређења развоја нашег образовног и школског система на КиМ, али број таквих организација расте”, констатовао је Јовић.

Он је истакао да ћемо у наредним годинама борбу за опстанак српског народа на КиМ водити, не само политичким средствима, већ и знањем, радом, идејама и пројектима, и да ће допринос младих људи са Приштинског универзитета томе бити немерљив.

Ректор Приштинског универзитета са привременим седиштем у Косовској Митровици Здравко Витошевић изразио је захвалност фондацији “Привредник”, навевши да је ово прилика да студенти науче хуманост на делу, и да се увере да српски народ брине о младим талентима, момцима и девојкама који морају да изађу из свог сиромаштва и социјално угрожених средина.

Подели на: