Најновије вести

ФРАНЦУСКА ЋЕ ПОДРЖАТИ СРБИЈУ ЗА ПРОНАЛАЖЕЊЕ КОМПРОМИСНОГ РЕШЕЊА ЗА КОСОВО

 Макрон се грађанима на Калемегдану обратио на српском језику поручивши „Француска вас воли као што сте ви волели њу”. – Француска ће бити потпуно спремна да заједно са Немачком у оквиру посредовања ЕУ подржи обнову дијалога и то веома захтевног дијалога који има за циљ да у наредних неколико месеци нађе конкретно решење. Ја сам се ангажовао и ангажоваћу се по том питању, али ћу то урадити јер верујем у будућност овог региона – обећао је француски председник истичући да морамо да нађемо пут како бисмо гледали у будућност.

 

После осамнаест година Србија је угостила француског председника. Емануел Макрон провео је два дана у Београду а главне теме разговора са председником Србије Александром Вучићем биле су питање Косова и Метохије, евроинтеграције, политички и економски односи две земље као и историјски односи Србије и Француске уз симболичан обилазак свих места у Београду које сведоче о вековном пријатељству две земље. Први дан посете обележио је три пута дужи састанак од планираног двојице председника. Састанак је трајао толико дуго да су се делегације састале без њих. Од самог слетања на аеродром „Никола Тесла”, дочек са гардом па до испраћаја из Србије све је протекло срдачно и величанствено, али утисак је да су најемотивнији тренуци били на Калемегдану пред спомеником захвалности Француској, где су се обратили двојица председника пред више хиљада грађана Србије који су носили српске и француске заставе. Уз интонирање химни Вучић и Макрон положили су венце на Споменик захвалности Француској. У емотивном говору подсећајући на заједничко страдање и победе у Првом и Другом светском рату Срба и Француза, Макрон је како је то навео председник Вучић купио српски народ а могле су се видети и сузе појединих Срба.

КОМПРОМИС ДОНОСИ МИР И СТАБИЛНОСТ У РЕГИОНУ

Након двочасовног састанка председници Вучић и Макрон обратили су се новинарима. Упркос различитим ставовима по питању једностране независности Косова и Метохије, председник Србије Александар Вучић и француски председник Емануел Макрон сагласили су се да је компромисно решење око питања Косова и Метохије једино које може донети стабилност и мир у региону. Указујући на теме о којима су разговарали првог дана дводневне посете председника Француске Србији, председник Вучић је на заједничкој конференцији за новинаре која је одржана протеклог понедељка истакао да је осим важних европских и регионалних питања председнику Макрону изнео све проблеме око решавања, како је казао, косовског чвора. – Имали смо дуг разговор и мислим да никада ни са ким тако оторен и искрен разговор нисам имао. Саслушао сам председника Макрона о важним европским и регионалним питањима, изнео наше проблеме и замолио сам председника Макрона да нам помогне у решавању косовско-метохијске кризе. Указао сам на то какав углед Француска ужива не само у целом региону, не само у нашој земљи и код грађана Србије. Разговарали смо и о ономе што се збивало у Берлину и ономе што се догодило у Паризу – рекао је на заједничкој конференцији за новинаре председник Вучић истичући задовољство и част што је у Србију дошао француски председник Емануел Макрон. Истичући захвалност на поштовању које је председник Француске указао Србији и српском народу, односно грађанима Србије, председник Вучић је нагласио да ће наш народ умети да узврати то поштовање и додао да је француског колегу замолио да помогне Србији на њеном европском путу. Указујући на помак у економској сарадњи са Француском која је, како је напоменуо, једна од водећих европских економија и на бројне споразуме потписане у разним областима, председник Вучић је истакао уверење да Француска и лично председник Макрон својим ентузијазмом могу помоћи Србији да оствари напредак на бројним пољима, и како би се Србија реформисала на боље, председник Вучић је нагласио да је са гостом из Француске паралелно са тим разговарао и о питању Косова и Метохије и те разговоре оценио веома искреним и отвореним. Разговоре око Косова и Метохије са председиком Вучићем, на исти начин оценио је и председик Француске Еменуел Макрон који је на конференцији за новинаре истакао храброст председника Вучића, када се обраћа и говори о једном тешком питању за историју и садашњост своје земље.

ФРАНЦУСКА ЗА ОБНОВУ ДИЈАЛОГА

Подсећајући на састанак у Берлину, председник Макрон је најавио да ће се ангажовати да организује један посебан састанак председника и премијерке Србије са канцеларком Меркел и руководством Косова и обећао лично ангажовање у постизању компромиса Београда и Приштине. – У вези са тим ја желим да кажем да је Француска ангажована да се нађе један глобалан и трајан споразум. Ми смо сада у тренутку када се појачавају тензије, које се одражавају и са једне и друге стране. Међутим, оно што ја знам јесте да неке спољне силе не желе да се нађе споразум. Ја бих рекао да је Европа нешто комплексно а Умберто Еко каже да је језик Европе – превод. А Србија и Косово су заиста европске државе и ми морамо да помогнемо да се то преведе у чињенице а не да одржавамо народе, поготову када они живе толико једни поред других, у идеји да је национални понос у томе да се увек окрену леђа компромису – рекао је говорећи о питању Косова и Метохије председик Француске Емануел Макрон који је обраћајући се председнику Вучићу казао да има способност да брани суверенитет и независност земље, али и да гради компромисе са суседним земљама, што је, како је нагласио, снага Европе. Зато, рекао је даље председник Француске, уколико Европа жели да буде јака у тренутку у каквом је данас, она ће бити јака само ако помогне Србији и Косову да нађу компромис. – Наша одговорност је да вам дамо неопходну подршку да пронађете компромис и како би се успоставила стабилност у региону. Проналажење споразума значи да немамо унилатералне неконструктивне потезе ни са једне стране и догађаји који су се догодили последњих недеља веома нас забрињавају. Одлуке супротне преузетим обавезама треба да буду укинуте а онда је на двема странама да одлуче о садржају споразума и да размотре све опције које могу да доведу до глобалног и дефинитивног решења. Али Француска ће бити потпуно спремна да заједно са Немачком у оквиру посредовања ЕУ подржи обнову дијалога и то веома захтевног дијалога који има за циљ да се у наредних неколико месеци нађе конкретно решење. Ја сам се ангажовао и ангажоваћу се по том питању, али ћу то урадити јер верујем у будућност тог региона – нагласио је председник Француске Емануел Макрон на конференцији за новинаре са домаћином, председником Србије Александром Вучићем. Истичући да ће се око решавања косметског питања ангажовати због поштовања према српском народу и Србији, председик Макрон је, ипак, рекао да ће то урадити пре свега зато што верује у Европу. Јер, ко год верује у Европу, по његовим речима, не може да прихвати фаталност конфликата који ће трајати у недоглед нити идеју да, како је рекао, тим конфликтима треба да управљају силе које нису европске. Председник Макрон је свој ангажман око решавања кососовског питања оценио као део европског суверенитета и захваливши се српском председнику и народу Србије на добродошлици рекао да ће увек бити ту за Србе и Србију.

НЕМАМ ПРЕДЛОГ ЗА РЕШАВАЊЕ КОСОВСКОГ ПИТАЊА

Одговарајући потом на питање новинара да ли је од председника Макрона чуо нешто као основ за могући помак у решењу питања Косова и Метохије и какав би то помак био, председник Вучић је рекао да се неће догодити да председник Макрон промени мишљење о питању једностране независности Косова. – Ја знам колико је тешко за Србију и да се сигурно многи намргоде када чују председника Макрона када каже да су Србија и Косово две „независне државе” али француски председник је један од ретких људи који желе да нас саслушају и нисам приметио сем Ангеле Меркел да има других у Европи који желе са мном толико да разговарају о нашим проблемима а све остало је на чекању. Не желим да говорим лоше о Албанцима, желимо мир и договор а остало је на ЕУ – казао је председник Вучић, док је на констатацију да Србија неће пристати на решење косметског питања у којем ће изгубити све, односно на питања новинара верује ли у могући компромис будући да је Приштина у уверењу да је добила све имајући подршку водећих западних сила, а да је идеја о разграничењу одбачена, те које је то компромисно решење које би подоржао а да није независно Косово, председик Француске Емануел Макрон је истакао да нећемо моћи да историју последњих двадесет година вратимо уназад. Француски председник је потом додао да би лагао када би рекао да има предлог за решавање питања Косова и цитиро председика Вучића који је рекао да компромис подразумева да ниједна позиција као дијаметралне супротне не могу да остану као такве. – Морамо да подмиримо обе стране, српски народ има свој суверенитет који није у складу са геополитичком реалношђу која је резултат међународних споразума. Свако мора да се помери и морамо да нађемо пут како бисмо гледали будућност. То кажем да ми сви у нашим земљама имамо случајеве у прошости, али када је прошлост тешка онда је цела ситуација проблематична. Ја то кажем из личне прошлости, јер су Француска и Немачка имале конфликте за територије без краја. Сви који мисле да бранити српски народ и Србију значи не направити ни један корак, нека гледају прошлост Европе шта се десило са онима који су имали такав проблем – поручио је председник Француске Емануел Макрон и поручио да понос нације није у конфликту са земљом са којом је сусед већ да брани оно што су основе тог суверенитета. Патриотизам је, како је истакао председник Француске, љубав према земљи, док
национализам по његовим речима значи мржњу према суседима. – Ја сада говорим из искустава, али ја немам одговор на ваше питање и нема чудноватог решења. Одговор је у вашим срцима и интилегенцији оних који доносе одлуке а ја ћу дати све од себе како би дошли до решења, јер верујем у стабилност региона а споразум између Србије и Косова је веома важан за стабилност региона. Будућност Србије је заправо спременост да пронађе тај споразум, али он зависи и од спремности Европе. Ради се о комплексном питању а решење је у народима којих се тиче ово питање и њиховим руководиоцима, а када то кажем ја имам пуно поштовање према народима на које се односи ово питање – закључио је председник Француске Емануел Макрон на питање око проналажења компромисног решења Косова и Метохије на конференцији за новинаре одржаној у понедељак увече, током првог дана његове посете Србији са председником Александром Вучићем. Иначе, том приликом француски председник је истакао да је срећан што је у Београду у склопу прве посете председника Француске Србији од 2001. године. – То је дуг веома дуг период и срећан сам што сам могао да одржим реч и да то радим у посебном тренутку тако да нашим разменама можемо дати посебан значај. Пре 180 година успостављени су наши дипломатски односи а пре сто година били смо заједно у Великом рату тако да историја која спаја наша два народа је дуговечна – подвукао је Емануел Макрон, председник Француске, на конференцији за новинаре. Пре обраћања двојице председника потписано је више споразума Француске и Србије а делегације су размениле пет докумената. Међу потписаним споразумима су и они о испоруци ракета „мистрал”, као и изјавама о намерама о реализацији пројеката изградње београдског метроа. Другог дана посете председник Француске Емануел Макрон и председник Србије Александар Вучић разговарали су са студентима из Регионалне канцеларије за сарадњу младих. Р. Комазец

Подели на: