Најновије вести

Француска премијерка дочекала Ану Брнабић у палати Матињон

Председница Владе Ана Брнабић састала се у палати Матињон у Паризу са премијерком Француске Елизабет Борн.

 

 

Елизабет Борн је премијерку Брнабић дочекала испред Палате, уз Гарду, на црвеном тепиху, где су се руковале и затим упутиле ка салону за састанке.

Брнабићева је раније данас изјавила да ће на састанку бити речи о темама које се тичу продубљивања економске сарадње и инвестирању француских компанија у Србију, али и о кључним питањима везаним за ситуацију на Западном Балкану.

Ово је други пут ове године да се премијерка Брнабић састаје са премијером француске – у фебруару се састала Жаном Кастексом.

Премијерка Брнабић разговарала је данас у Паризу и са премијером Републике Кореје Јан Док Суом о јачању политичког дијалога и економске сарадње две земље и могућностима унапређења, пре свега, трговинске сарадње.

Србија и Кореја већ имају развијену сарадњу у области дигитализације и ИТ, навела је премијерка и подсетила на то да у Београду од 2017. године ради Српско-корејски информатичко-приступни центар, где се организују обуке за ИТ, а планирано је отварање таквог центра и у Нишу.

Такође, како је пренела, посебно важна тема разговора била је сарадња у области креативних индустрија, уз оцену да су нам искуства Кореје у овој области, највише гејминга и аудио-визуелне продукције, изузетно значајна.

Премијерка Брнабић, у оквиру наставка посете Паризу, састала се са генералним секретаром Организације за економску сарадњу и развој Матијасом Короманом, као и руководством иницијативе “Глобално партнерство за вештачку интелигенцију”. Брнабићева је разговарала и са представницима компаније “РАТП ДЕВ”, која ће у Београду радити на пројекту изградње метроа.

Подели на: