понедељак, 05. јуна 2023. | 18:43
Најновије вести

Француски медији: Макрон у Србији с циљем обнове “покиданих веза”

Председник Француске Емануел Макрон допутоваће данас у Београд с циљем да обнови „покидане везе“ са Србијом, оцењује данас француска штампа.

 

Француска телевизија „Франс 24“ наводи да ће међу главним темама разговора бити односи Београда и приштине. Телевизија подсећа да је ово прва посета председника Француске Србији од боравка Жака Ширака 2001, на Балкану, региону у којем је Француска била слабо присутна.

Могућност решавања косовског проблема разменом граница остала је неизвесна, а Париз је, за разлику од Берлина, који се плаши отварања Пандорине кутије, отворен за такву солуцију, наводи телевизија.

Макрон у Београду борави данас и сутра са намером, како се истиче у Паризу, а наводи „Франс 24“, да обнови покидане везе са Србијом.

Друго важно питање је жеља Србије да приступи ЕУ.

„Председник подржава европску перспективу Балкана, али исто тако каже да ће приступање бити могуће када Унија буде реформисана, што је добро шваћено у Београду“, поручено је из Јелисејске палате пред посету.

Париз и Београд, подсећа „Франс 24“, треба да превазиђу и непријатност изазвану грешком француског протокола током церемоније обележавања завршетка Првог светског рата, 11. новембра.

Председник Вучић, како је указано, смештен на другу трибину, док је Хашим Тачи, био на главној трибини са Макроном, председником САД и Русије.

И дневник „Ла Кроа“ истиче да Макрон долази у Србију да реши неспоразуме. Лист подсећа да је посета Макрона била планирана за децембар, али је одложена због протеста у Француској. До тада, сматра „Ла Кроа“, Париз није предузео много напора за одржавање веза са Србијом, али и регионом у којем је Париз остао мало присутан.

Подели на: