Најновије вести

Француски сенатор: Сведочићу о реалности живота Срба на Косову

Себастијан Моран, члан делегације француских парламентараца која је посетила Косовску Митровицу, поручио је да ће у својој земљи реално сведочити о животу Срба на Косову и Метохији.

 

Делегација француских парламентараца је у Косовској Митровици разговарала са потпредседником Српске листе Игором Симићем и чланом председништва ове странке Славком Симићем о ситуацији и проблемима српске заједнице на Косову.

“Ја сам овде да сведочим о реалности живота Срба у њиховим градовима и сведочићу у француском Сенату у финансијској комисији, такође у групи ‘Пријатељство балканских земаља’, да бих покушао да покажем да је могуће да српски народ поново пронађе нормалан живот на овим просторима”, изјавио је сенатор Себастијан Моран.

Захвалио је представницима Српске листе након сусрета, истакавши да је разговор био неопходан јер се, како је приметио, не бави политиком ван реалности.

Потпредседник Српске листе Игор Симић је изјавио да су поносни смо јер су могли да угосте пријатеље из Француске, а са друге стране да се они на терену увере како живе Срби данас на КиМ.

“Како је могуће да у 2020. години Срби не могу да посете своје светиње, како је могуће да се Србима забрањује да посете своје домове на КиМ и како је могуће да 250.000 Срба, 20 година након сукоба, не могу да се врате у своје домове”, упитао је Симић.

Симић је додао да је представницима Српске листе била част да на Божић дочекају француске парламентарце и хуманитарне раднике који се труде да промене слику која је устаљена када је у питању ситуација на Косову и да свету представе истину са каквим се проблемима суочавају Срби на Косову.

“Потребно је да истина дође до људи који желе да је чују, а у томе ће нам помоћи људи широког срца и искреног односа према односу Срба и Албанаца какви су представници француске делегације са којима смо данас разговарали”, додао је Симић.

Подели на: