Најновије вести

Г7 подржава дијалог Београда и Приштине, против промене граница

Министри спољних послова земаља чланица Г7 позвали су Београд и Приштину да конструктивно учествују у преговорима у оквиру дијалога уз помоћ Европске уније и да у потпуности нормализују односе кроз “свеобухватан и правно обавезујући споразум који ће допринети регионалној стабилности”.

 

 

Они су у заједничкој изјави на крају самита који је одржан у Лондону од 3. до 5. маја оценили да “неоправдане спекулације о промени граница по етничким линијама” није решење за изазове са којима се регион суочава и да би такве промене представљале претњу регионалној безбедности.

“Одлучно одбијамо сваки покушај подривања територијалног интегритета Босне и Херцеговине”, наводи се у делу изјаве посвећеном Западном Балкану.

Министри спољних послова САД, Велике Британије, Француске, Немачке, Италије, Канаде и Јапана потврдили су заједничку посвећеност безбедности, економском опоравку и европској перспективи земаља Западног Балкана као “кључну инвестицију за мир и стабилност”.

Позвали су на спровођење унутрашњих реформи, владавину права и борбу против организованог криминала и корупције и подржали даљи напредак у регионалној сарадњи, посебно кроз Заједничко регионално тржиште, Зелену агенду за Западни Балкан и Берлински процес.

Подели на: