Најновије вести

Гаши: После избора такса ће опет бити 100 одсто

Заменик косовског министра финансија Фатмир Гаши рекао је да сматра да ће такса од 100 одсто на робу из Србије и Босне и Херцеговине остати на снази и након парламентарних избора на Косову који ће бити одржани 6. октобра.

 

“После избора ће опет бити такса, док се не седне, да се преговара и да дођемо до мирног решења. Ми морамо да разговарамо са српском страном и да дођемо до неког оквирног договора, па ћемо после да видимо како да укинемо таксу. Српска власт треба да покаже вољу, да на крају преговора призна Косово”, рекао је Гаши.

Сматра да ће и Србија бити на добитку кад призна Косово.

“Србија ће добити Европску унију, добиће мир овде, добиће тржиште овде, добиће инвестиције. Добићемо и ми инвестиције, стање ће бити релаксирано, добићемо и стране инвестиције више него што имамо данас и ми и Србија”, наводи Гаши.

Према речима Гашија, увођење таксе од 100 одсто није имало негативне последице по Косово, већ напротив.

“Ми смо раније док није постојала та такса инкасирали у буџет 35,7 милиона евра, од увоза. Сада, кад смо заменили ту робу која уместо из Србије и БиХ стиже из других држава, имамо 42.700.000 евра. Значи, имамо седам милиона евра више у односу на ранији период и то само у периоду од новембра прошле, до априла ове године”, додао је Гаши.

Разлог овог буџетског повећања је, како каже Гаши, то што земље које нису чланице ЦЕФТА споразума плаћају царину од 10 одсто, што није био случај са Србијом и БиХ, јер су те земље, као чланице ЦЕФТЕ, каже, ослобођене царинских дажбина.

Од увођења таксе од 100 одсто на робу из Србије и БиХ највише су, према речима Гашија, профитирале земље из којих се роба увози, а највећи “губитници” су Србија и сами грађани.

“Немачка, Турска, Грчка, Албанија, Македонија и Пољска су највише зарадиле од ових такси, јер су повећале извоз на Косово. Највећу штету од таксе трпи привреда Србије, а истина је и да су порасле цене на Косову, јер донети робу из Србије и довести робу из Немачке није баш иста цена. Такође, грађани увек у политичким стварима пате и овде и у Србији јер и тамо су људи радили у неким фрабрикама, које данас немају тај извоз и они имају проблема. Значи увек народ пати због политике”, навео је Гаши.

Подели на: