Најновије вести

Генерал Лоренцо Д’Адарио: Опрез у изјавама

Командант Кфора италијански генерал Лоренцо Д’Адарио изјавио је да је ситуација на Косову и Метохији стабилна и да је безбедност један од неопходних услова да се омогући дијалог.

 

Mоја процена је да је ситуација мирна. Мислим да је реторика и да су поједине изјаве тешке. Требамо вашу помоћ да смиримо ситуацију, јер од појединих изјава људи могу да постану таоци ситуације. Стога морамо да будемо изузетно опрезни у својим изјавама”, рекао је Д’Адарио у разговору са групом новинара београдских редакција који су у дводневној посети Кфору.Д’Адарио је упозорио да понекад изјаве из политичке сфере могу да одмогну.

Он је констатовао да сви  треба да буду опрезни шта ће да кажу и да размисле о последицама.

Миисија Кфора, по његовим речима мора бити промењена онда када се стекну услови, а таква одлука је искључиво у надлежности вођства НАТО-а.

Д’Адарио каже да боравак групе војника из више земаља, међу којима је било и припадника војске Албаније, на северу Косова није представљала провокацију. Појаснио је да се ради о представницима министарстава одбране више земаља који су након заједничког сусрета обишли мост на Ибру северни део Митровице.

“Срби на северу не треба да се осећају угрожено, већ сигурнији када смо ми на терену”, рекао је Д’Адарио.

Нагласио је да су војници Кфора припремљени на све, али да он види да је тренутно ситуација мирна.

Подели на: