Најновије вести

Генерал Волтерс са Вучићем о комуникацији Кфора и Војске Србије

Врховни командант НАТО снага за Европу Тод Волтерс је у разговору са председником Србије потврдио да ће КФОР “и даље одговорно испуњавати своје обавезе на Косову и Метохији”. Подржао је напоре које Србија улаже у очување стабилности и ширење сарадње у региону.

 

Председник Србије Александар Вучић састао се са врховним командантом НАТО снага за Европу и командантом европске команде америчких снага генералом Тодом Волтерсом.

Вучић је изразио задовољство због добре сарадње са НАТО-ом, која се развија уз поштовање војне неутралности Србије, наведено је у саопштењу Службе за сарадњу с медијима председника.

Председник Србије је истакао да су међународне мировне снаге на Косову и Метохији под вођством НАТО-а гарант безбедности српског народа на КиМ. Зато је затражио да начелник Генералштаба Војске Србије у сваком тренутку може да ступи у контакт са командантом КФОР-а и истовремено прихватио да врх наше Војске буде на располагању за комуникацију са КФОР-ом.

“Добра комуникација између Војске Србије и КФОР-а је важна како би, без оклевања, била предупређена свака кризна ситуација на Косову и Метохији. То представља гарант безбедности српског народа на КиМ”, рекао је Вучић.

Генерал Волтерс је прихватио да постоји могућност међусобне комуникације “јер је то важно за очување стабилности у региону као једног од стубова глобалне стабилности”.

Он је, како се наводи у саопштењу, потврдио да ће “КФОР и даље одговорно испуњавати своје обавезе на Косову и Метохији” и похвалио председника Вучића за одговорне, мудре и хладнокрвне реакције у кризним ситуацијама на КиМ.

Генерал Волтерс је подржао напоре које Србија улаже у очување стабилности и ширење сарадње у региону.

Вучић је рекао да је сарадња Војске Србије са НАТО-ом, у оквиру програма Партнерство за мир, у заједничком интересу и изразио наду да ће она бити унапређена са циљем изградње капацитета за допринос међународном миру. Вучић је нагласио да је усаглашен нови циклус Индивидуалног акционог плана партнерства.

Подели на: