уторак, 17. маја 2022. | 17:00
Најновије вести

Глас Метохије у Метохији

Чланови удружења ,,Глас Метохије у походима светој косовско-метохијској земљи

Чланови и пријатељи удружења ,,Глас Метохије“ из Београда су у викенду који је за нама посетили светиње и српски народ на Косову и Метохији. Своје путовање започели су обиласком Газиместана, а потом су посетили манастире Грачаницу и Драганац и села Ранилуг и Горње Кусце у општини Гњилане. У Горњем Кусцу су их испред школе, погачом и сољу, дочекала деца у народној ношњи, а гости су им уручили поклоне у виду школског прибора и слаткиша.
Ноћење и литургија у Светим Архангелима су, упркос страху који је владао пре поласка због лоших дешавања на северу покрајине, окрепили све који су кренули на ово путовање. Са много мање страха наставили су пут ка Ораховцу где су их на платоу испред цркве чекала дечица различитог узраста. И за њих су чланови ,,Гласа Метохије“ припремили поклоне у виду књига, играчака и гардеробе.
Помоћ за децу је прикупљена од самих чланова удружења ,,Глас Метохије“, а по речима Стојана Предовића из Београда, који је са још тројицом својих пријатеља и основао ову организацију, акцију су подржали и ОШ ,,Дринка Павловић“ из Београда и Секретаријат за избегла лица при АП Војводине.
Стојан је неколико година био активан члан Удружења Краљевина Србија, а удружење ,,Глас Метохије“ је основао у жељи да помогне народу у Метохији, јер како нам је рекао има много пријатеља из Клине, Истока, Ораховца, Велике Хоче, а Метохија се све мање спомиње.
– Наша организација је основана са циљем да се што више помогне Метохији, и да се о Метохији више говори. Јер на жалост, све чешће се користи само назив Косово, а Метохија изоставља. И слава наше организације је везана за Метохију. Славимо Свету Јелену Дечанску, која се прославља 3. јуна. Зато смо намерили да ово наше путовање организујемо непосредно пре славе и помогнемо манастиру Будисавци, чији је ктитор ова наша светитељка. Манастиру Будисавци смо уручили скромну новчану помоћ, а сестринству смо донели и цвеће да украси манастирску порту. Ту нас је чекао и наш велики пријатељ, свештеник Небојша из Истока са својом децом-рекао нам је Стојан Предовић.
По повратку у Београд, чланови ,,Гласа Метохије“ су пуни утисака и благослова са Косова и Метохије, славу свог удружења прославили у храму Св. цара Константина и царице Јелене на Вождовцу.Славски колач су на освећење са Стојаном Предовићем у цркву принели и Марко Атељевић и Мирослав Кешељевић.
Оливера Радић

Подели на: