Најновије вести

Годфри: Сусрет у Белој кући није отказан, него одложен

Састанак представника Београда и Приштине у Белој кући није отказан, него одложен, изјавио је амбасадор САД у Србији Ентони Годфри.

 

Годфри је у интервјуу за Политику рекао да су САД биле разочаране што до састанка није дошло, јер су имале велика очекивања да ће бити постигнут прави напредак, који ће касније дати замах наредним догађајима.

Говорећи о улози специјалног изасланика америчког председника Ричарда Гренела, Годфри је рекао да је његов утисак да није било Гренелове енергије и великог труда, и даље бисмо се бавили питањем царина и других реципрочних мера, као препрекама за поновно започињање дијалога.

Аамбасадор САД у Београду је истакао да је сигуран да ће и укључивањем специјалног представника ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака доћи до наставка дијалога, оценивши да су и европски партнери сада веома активни јер настоје да ускладе корак са темпом који је поставио Гренел.

“Председник Вучић је такође био јасан да цени такав темпо у којем се питања решавају једно за другим, без одуговлачења”, указао је Годфри, преноси Тањуг.

Одговарајући на питање да се стиче утисак о неслагању Вашингтона и европских партнера о дијалогу Београда и Приштине, Годфри је рекао да зна да би европски партнери волели да је у појединим поступцима било мало више координације, али да не би рекао да је било неслагања.

“Има много тога да се уради на обе стране, а амбасадор Гренел је одувек био усредсређен на економију, бизнис и приватни сецтор”, истакао је Годфри.

Он је изразио очекивање да ће дијалог бити настављен чим се, како каже, среде ствари у Приштини.

Одговарајући на питање да ли је идеја била да се на састанку у Вашингтону разговара о економским питањима који би трасирали пут за политичке разговоре или о размени територија, за шта се спекилисало да би могло бити тема састанка, Годфри је рекао да је Гренел био јасан да се неће говорити о размени територија на том састанку.

“Његова идеја је била да се пронађу подстицаји за економију, као и да се покрене замајац и енергија коју ће касније моћи да примене и европски партнери у свом раду”, истакао је амерички амбасадор.

Он је указао да након избора председник Србије Александар Вучић има мандат да се бави тим питањем, а да је изазов за Приштину што они тренутно немају саговорника за њега.

“Према информација које добијам из Приштине, ради се на прављењу инфраструктуре за разговоре и председник Вучић ће ускоро имати саговорника са њихове стране”, рекао је Годфри.

Према његовим речима, могу се очекивати и бројни догађаји на ту тему и у европским престоницама.

Када је реч о временском оквиру, Годфри је рекао да је Гренел био директан и поручивао да, ако овај процес неће донети резултате, он има чиме другим да се бави, додајући да му се чини да је исти случај и са председником Вучићем.

Годфри је одбацио оцене да је наводно “дубока држава” у САД минирала одржавање састанка у Вашингтону обелодањивањем отпужнице за ратне злочине против председника Косова Хашима Тачија.

Подели на: