Најновије вести

Годишњица масовног убиства у ОШ “Владислав Рибникар”, сећање на дан када је све стало

На данашњи дан пре годину дана у ОШ “Владислав Рибникар” тринаестогодишњи К. К. убио је десет особа – деветоро деце и чувара школе. Рањено је неколико ученика и наставница историје.

 

 

Родитељи, породица и пријатељи окупили су се испред ОШ “Владислав Рибникар” да положе цвеће и упале свеће у знак сећања на убијену децу и чувара школе.

Тамни екрани у знак сећања на убијене
Прекидом програма у 8.41 медији у Србији обележили минут ћутања као сећање на убијене у масовном убиству у ОШ “Владислав Рибникар”.

Председник Вучић положио цвеће у ОШ “Владислав Рибникар”
Председник Републике Србије Александар Вучић положио је цвеће у школи “Владислав Рибникар” на годишњицу убиства девет ученика и радника обезбеђења ове школе

“Пре тачно годину дана, свануло је последње школско јутро за наших девет анђела и човека који их је чувао и о њима очински бринуо. Прошла је година од незапамћене трагедије која је оставила неизбрисив ожиљак на души целе земље, али нису прошли бол, неверица и неизмерна туга”, написао је Вучић на Инстаграму.

Додао је да иза безумног чина који је у трену угасио животе, будућност и снове Ане, Софије, Маре, Андрије, Бојане, Ангелине, Еме, Катарине, Адриане и њиховог чика-Драгана, остала је празнина, али и страшна опомена целом друштву да свим снагама чувамо нашу децу од сваког зла, опасности и претње.

“На то нас обавезују њихови снови и све оно што су могли да постану. Учинићемо све да се као земља уздигнемо после овог ужаса који нас је задесио. Изражавам искрено и најдубље саучешће породицама убијених. Нека почивају у миру”, написао је Вучић.

У масовном убиству које је тринаестогодишњак започео 3. маја 2023. године у 8.41 убијени су: Мара Анђелковић, Бојана Асовић, Ангелина Аћимовић, Ана Божовић, Адриана Дукић, Ема Кобиљски, Катарина Мартиновић, Софија Негић, Андрија Чикић и Драган Влаховић.

Ученик седмог разреда Основне школе “Владислав Рибникар” у Београду К. К. пуцао је из пиштоља на обезбеђење школе, наставницу и ученике. На лицу места убијено је осам ученика и радник обезбеђења, док је тешко рањена девојчица Ангелина Аћимовић касније подлегла повредама. Малолетник је сам позвао полицију и предао се. Приведени су његови родитељи.

Вест о пуцњави на Врачару, у школи у центру Београда проширила се брзо и узнемирила све грађане Србије. Родитељи, пријатељи деце која иди у ову школу почели су да се окупљају испред улаза не би ли сазнали нешто о својој деци. Нажалост, неки од родитеља примили су тог 3. маја трагичну вест да им је дете убијено.

Улаз школе у наредним данима постао је место окупљања где су грађани одавали пошту страдалима, палили свеће, доносили цвеће, играчке и остављали поруке за убијене.

Медији у региону и свету прекидали су програме и извештавали о овом догађају.

Друштво је било у стању шока, а онда се наредне ноћи, између 4. и 5. маја, догодило ново масовно убиство у Дубони и Малом Орашју, где су такође изгубљени млади животи.

Документарни филм “Бол” на РТС1 у 20.25
На Првом програму РТС ће од 20.25 емитовати документарни филм “Бол” који говори о убијенима, њиховим сновима, последњем дану, одговорности, реакцији друштва на злочин, меморијалном центру.

Аутори филма су Гордана Јаковљевић и Вељко Медић.

Школска година раније је завршена, а почетак нове био је у знаку сећања на убијену децу.

У сусрет првој годишњици масовног убиства ОШ “Владислав Рибникар” објавила је на свом сајту “Ин мемориам“ посвећен настрадалим ученицима и раднику обезбеђења.

“Када су први пут дошли у Рибникар, као прваци, били су радознали и поносни што крећу у школу. Тада смо им обећали да ћемо их учити и научити. Обећали смо да ћемо их из Рибникара испратити као тинејџере, сигурне, слободне и спремне за оно што их у наставку живота чека. Обећали смо да ћемо их чувати. И јесмо их учили. И јесмо их чували. Нисмо их сачували. Опростите нам што нисмо успели да испунимо дато обећање…”, наводи се, између осталог, на сајту школе.

Поводом годишњице масовног убиства организован је програм “Буђење”, који треба да означи почетак вишеслојног процеса меморизације у знак сећања на жртве. У свим школама у Србији од 7. до 10. маја биће организована Недеља сећања.

Да се не заборави!

Подели на: