Најновије вести

Годишњица страдања Срба и Рома у општини Ораховац

Данас се обележава годишњица масовне отмице и егзекуције Срба и Рома у Ораховцу коју су починили припадници тзв. Ослободилачке војске Косова пре 22 године. Током јула 1998. у општини Ораховац живот је изгубило 47 људи, а киднаповано је и одведено у затворе и логоре ОВК-а више од 100 Срба и Рома и то претежно цивила.

Киднаповање у општини Ораховац је прво групно одвођење Срба и Рома током сукоба на Косову и Метохији 1998. и 1999 године. Протерано је сво српско становништво из села Ретимље, Оптеруша и Зочиште.
Многи се данас налазе на листи несталих. Из села Ретимље у једном дану отето је 14 мушкараца породице Костић.
Драгици Маврић је отета цела породица – седамнаесторо чланова.
Само током јула 1998. у општини Ораховац убијено 47 људи, а киднаповано је и одведено у затвор и логоре ОВК више од стотину Срба и Рома, претежно цивила. Отмице и егзекуције припадника Ослободилачке војске Косова према Србима настављене су годинама касније.
Преко активиста Црвеног крста ослобођена је група од 35 цивила. Осталима се од тада губи сваки траг.
Године 2005. у Малишеву и Волујаку су пронађени остаци тридесет и шест особа киднапованих у јулу 1998. године.
Нико још није одговарао за злочине почињене над Србима у селима око Ораховца. Породице несталих се надају да би одговорни могли да буду откривени и кажњени, када буде почео да ради специјални суд за ратне злочине које су починили припадници ОВК.
Масовних киднаповања Срба било је потом на угљенокопима код Обилића, затим у општини Исток и другим срединама.
Породице трагају за још 1.654 нестале особе на Косову и Метохији. Међу њима је највише Албанаца. Срба и осталих неалбанаца има 535.
Како време пролази, расељени о повратку све мање размишљају. Није довољно имати само кров над главом, јер живот треба започети изнова.
Пример за то је неколико десетина подигнутих кућа у Зочишту. У њих се у последњих десет година нико није вратио.
У Ораховцу и околним селима живело је преко пет хиљада Срба. Данас их има мање од хиљаду.

Подели на: