Најновије вести

Грачаница место нашег утемељења и наше будућности

Свечана академија поводом дана општине Грачаница-мале Госпојине

 

Свечаном академојом, на којој су представљени резултати у претходних годину дана, прослављена је Мала Госпојина – Дан општине Грачаница.
Академији, одржаној у Дому културе у Грачаници, присуствовали су бројни гости: представници Владе Србије, представници цркве, делегације из Суботице, Новог Сада, Старе Пазове, Берана, Косовске Митровице, представници војне и цивилне мисије на КиМ и други.
Председник општине Грачаница Срђан Поповић поручио је грађанима да је главни приоритет локалне самоуправе, како је рекао, утемељење наших породица и да је Грачаница њихова будућност. Он је позвао мештане ове локалне самоуправе да не продају своја имања и не одлазе са Косова.
То је наш основни програм, сачувати породицу, дати јој наду и смисао, учврстити јој темељ ту где су корени нашег народа најдубљи, најдуховнији и најлепши. Наша порука са овог празника и скупа јесте: не продајте и не одлазите, јер нигде нећете бити утемељени као овде. Питајте наше госте колико богатији одлазе одавде и колико желе поново да се врате. Зашто се то дешава? Зато што је Косово наш темељ и наша основа, а када то имате онда је много лакше изаћи на крај са сваком невољом која се постави испред нас, рекао је Поповић.
У име епархије рашко-призренске присутнима се обратио игуман манастира Драганац, архимандрит Иларион, који се пре свега бројним гостима захвалио на подршци коју пружају Грачаници и људима на Косову.
-Видели смо данас да је Грачаница место окупљања и велики је подстрек када чујемо да су представници различитих градова и места овде. Ваша пажња према нама веома је значајна и мислим да има дубоке, позитивне последице. Битно је да српски народ буде заинтересован за Косово и Метохију и подржи опстанак на овом простору у веома тешким околностима и зато смо вам најдубље захвални, рекао је отац Иларион.
Помоћник директора Канцеларије за КиМ Петар Петковић истакао је да је општина Грачаница постала центар српске снаге, слоге и јединства све са циљем изградње светлије будућности која је за српски народ не само на централном Космету, већ и широм покрајине, жива нада да ће доћи бољи дани.
-Да смо на правом путу сведочи развој српске Грачанице која сваког дана постаје све привлачније и боље место за живот и рад, место у коме се отварају нови вртићи, изграђују станови, обнавља инфраструктура и води брига о сваком човеку, рекао је Петковић.
Дан општине Грачаница честитао је и градоначелник Северне Митровице Горан Ракић.
-Ни један дан, ни један сат и минут, неће се вратити у ваше животе. Зато немојте да се љутите, немојте да се свађате, немојте да се делите, будите сложни и јединствени, јер само тако можемо доћи до успеха, поручио је Ракић.
На акадимији је прочитана честитка директора Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића, коју је поводом Дана општине Грачаница упутио председнику Срђану Поповићу, као и грађанима ове локалне самоуправе.
Свечана академија поводом обележавања Дана општине Грачаница протекла је уз богат културно-уметнички програм, а приказан је и промотивни филм о достигнућима локалне самоуправе у протеклих годину дана. М.Ч.

Подели на: