Најновије вести

Грачаница: Почела акција уклањања дивљих депонија

Одељење јавних служби у Општини Грачаница започело је акцију чишћења дивљих депонија на територији ове локалне самоуправе.

 

На територији општине Грачаница има преко 30 дивљих депонија. Неретко се дешава да се налазе и на приватним поседима, поред путева, чак и у непосредној близини пружног прелаза.
На путу између Преоца и Лепине у последњих годину дана направљена је дивља депоније тик уз пругу. Људи који свакодневно ту пролазе аутомобилом кажу да је бацање смећа на том месту вишеструко опасно.
„Много нам смета, јер је непрегледно. Не види се ништа када пролази воз, не може да се прође безбедно“, рекао је Душко Тодић.
„Ово смета свакоме, не само мени. Смета, али опет бацају. Требало би Општина да нађе место на коме би најбоље било да се одлаже смеће“, казао је Томислав Недељковић.
Директор Одељења јавних служби у општини Грачаница Владица Трајковић је за РТВ Ким казао да је акција уклањања дивљих депонија почела јуче (у четвртак), те да их је неколико већ уклоњено.
„Већ су очишћене две депоније. У Сушици, на путу ка цркви са леве стране, и преко пута школе. Настављено је у Преоцу, код ромске махале. Данас се већ чисти депонија између Преоца и Лепине, пошто су се мештани жалили да има доста смећа и да је тај део непрегледан. Општина ће, у зависности од тога колико ће изностити трошкови и у односу на буџет, наставити чишћење депонија и у осталим насељима“, казао је Трајковић.
Председавајући борда директора ЈКП „Екологија“ Дејан Димитријевић је истакао да одређене депоније представљају проблем због величине и да су потребни озбиљни ресурси да се оне уклоне.
“Оно што не успе да уклони Општина, надам се да ћемо успети ми у наредном периоду”, навео је он.
„Много битнија ствар је да их више не правимо јер ће депоније настајати свакога дана, уколико грађани не швате важност престанка њиховог стварања“, казао је Димитријевић.
Када је у питању одлагање смећа, Трајковић је казао да Одељење јавних служби у сарадњи са Одељењем инспекције у Општини Грачаница на све начине покушава да реши проблем илегалног одлагања отпада.
„Дешава се да, поред мештана општине Грачаница, из других општина дођу и истоваре смеће на појединим локацијама. Тако да смо и са полицијом покушавали да пронађемо те починиоце, у односу на број таблица возила или камиона. Писане су и казне, међутим, јављају се увек нови случајеви“, казао је Трајковић.
Јавно комулано предузеће „Екологија“ се последњих дана активно бави уређењем зелених површина, навео је Димитријевић.
„Време нам не иде баш на руку, територија општине Грачаница је заиста велика, има 17 насеља за које смо ми надлежни и желимо да свако од тих насиља равноправно посећујемо и уређујемо према нашим могућностима. Због кише и сунца трава немилосрдно расте, трудимо се да бар два до три насеља дневно обиђемо и уредимо“, рекао је Димитријевић.
Из Одељења јавних служби и Јавног комуналног предузећа „Екологија“ апелују на грађане да буду савесни и да „смеће не бацају где стигну“.
С друге стране, из Одељења инспекције упозоравају да ће несавесне грађане неодговорно бацање смећа коштати до 100 евра по одлагању.

Подели на: