уторак, 21. септембра 2021. | 20:28

Грачаница пуна верника на Васкрс

На Васкршње јутро у манастиру Грачаница много је верника који долазе да се помоле Богу и запале свеће. Честитаћи међусобно празник, једни другима поклањају васкршња јаја.

У дворишту манастира, задужбини Краља Милутина, од јутрос се чује граја деце која трчкарају око овог велелепног здања. Много је верника који су дошли да запале свеће и да се помоле Богу на овај велики празник.

Осим верника са централног Косова у манастиру се могу видети и мање групе туриста.

Петар Ђорђевић из Грачанице довео је у храм свог пријатеља из Америке.

“Овде је са мном мој пријатељ Адијел из Америке и дошли смо заједно да прославимо овај најсрећнији хришћански празник који представља победу живота над смрћу и добро над злим. Ово је заиста посебно место, иако се манастир налази у центру Грачанице али некако кад прођете ове зидине и уђете у манастирско дворште које је прелепо, већ се тада осећа мир. Осећате се као да сте негде ван места. Не чује се ни бука аутомобила ни сва та журба и овде је заиста прелепо”, каже Петар за РТВ Ким.

Немања Јовановић је у манастир дошао са својом породицом.

“Придржавамо се традиције, у раним јутарњим часовима кренули смо у манастир са децом да донесмо јаја и да запалимо свеће и да се подсетимо наше младости и наших предака и да прославимо Ускрс онако како доликује. Прослављамо га у кругу породице и на најсвечанији начин. То је најрадоснији празник у души сваког хришћанина”, каже Немања.

И за породицу Јанићијевић овај празник има велики значај. Пођеднако му се радују и деца и родитељи.

“Празник прослављамо у кругу породице, дружимо се са супруговом и мојом родбином. Прва три дана ћемо бити код куће а пошто је после 1. мај видећемо да негде прошетамо”, каже Виолета Јанићијевић из Грачанице.

Грачаница је била препуна верника и ноћас током службе. У пуном храму прочитана је посланица патријарха Иринеја.

Подели на: